Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej JermanAndrej Jerman
Tone GorjupTone Gorjup

NSKS ne bo podprl predloga deželne ustave

Slovenci po svetu | 17.05.2017, 09:59 Matjaž Merljak

Narodni svet koroških Slovencev NSKS ne bo podprl predloga za novo deželno ustavo na avstrijskem Koroškem v zdajšnji obliki. Noben predlog slovenskih organizacij, tudi za najmanjše popravke, se ni uveljavil, osnutek je nepopoln, vpis nemščine kot deželni jezik pa je nepotreben, so zapisali v sporočilu za javnost, ki ga v nadaljevanju v celoti objavljamo.

Zbor narodnih predstavnic in predstavnikov ZNP Narodnega sveta koroških Slovencev NSKS se je na svoji zadnji seji v petek, 12. maja 2017, temeljito ukvarjal s predloženim osnutkom nove koroške deželne ustave, katerega je vložila v sklepanje koroškemu deželnemu zboru koalicija vladnih strank SPÖ (socialdemokrati), ÖVP (ljudska stranka) in Zeleni.

ZNP je v razpravi ugotovil, da ..

  • se od vseh predlogov političnih organizacij koroških Slovencev ni uveljavil noben.
  • je vpis »nemščine kot deželnega jezika« popolnoma nepotreben in posledično ustvarja samo nepotrebne konflikte med prebivalci dežele.
  • predlog v zvezi z jezikoma dežele Koroške ne upošteva zgodovinskih dejstev, saj je slovenščina skoraj 1000 let bila konstitutivni jezik dežele, še vedno veljavni 19. člen Temeljnega državnega zakona zagotavlja enakopravnost vseh v deželi običajnih jezikov in so koroškim Slovencem pred plebiscitom 1920 bile dane še danes zavezujoče obljube.
  • predloženi osnutek ni skladen z besedilom zvezne ustave, vrhu tega pa deželi zapira možnosti za dejansko uresničevanje določil 7. člena ADP.
  • ne upošteva, da je za pomembna področja pristojna dežela, ki bi morala na teh področjih upoštevati manjšinske pravice.
  • se kljub priznavanju k participativni demokraciji dejansko ne upoštevajo dolgoletne zahteve po odpravi posledic krivičnega razkosanja dvojezičnega ozemlja na 4 volilne okoliše in se s tem slovenski narodni skupini ta participativna demokracija ne omogoča.
  • se bomo udeležili javnega posveta v ponedeljek, 22. maja 2017, ob 14.00 uri v deželnem zboru in tam predstavili vse svoje argumente.
  • se mora v tako pomembnih zadevah po opravljenem posvetu v deželnem zboru o tem razpravljati v širšem gremiju vseh političnih zastopniških organizacij koroških Slovenk in Slovencev.

Na osnovi ugotovljenih dejstev je ZNP na svoji seji, 12.maja 2017, sprejel soglasni sklep, da je osnutek deželne ustave v predloženi obliki nepopoln in ga zato NSKS v sedanji obliki ne podpira.

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...