Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Evropska zastava (foto: ARO)
Evropska zastava

Delo za mir, ki ga zagotavlja Evropa, je še kako pomembno

Svet | 09.05.2017, 16:00

9. maj je dan Evrope. Spominjamo se deklaracije Roberta Schumana, predloga političnega sodelovanja, ki bi zagotavljalo trajen mir med njenimi narodi stare celine. Letošnje praznovanje je v znamenju 60-letnice podpisa rimskih pogodb in 30-letnice programa Erasmus+. Vrstijo se številni dogodki.

Na današnji dan pred 67 leti je takratni francoski zunanji minister Schuman predstavil deklaracijo, v kateri je predlagal ustanovitev Evropske skupnosti za premog in jeklo, iz katere sta pozneje izšli Evropska gospodarska skupnost in Evropska unija. Ta se danes sooča s številnimi izzivi.

Sociolog Igor Bahovec je za naš radio ugotavljal, da na stari celini ekonomsko gledano živimo precej dobro. A vseeno je po njegovih besedah Evropska unija le delno uresničen projekt. "V Evropi prevladuje kultura najprej jaz. To je čisti narcisizem. Ta kultura je destruktivna, ker drugi zame ni pomemben. Od to ven je najbolj uveljavljena vrednota Evrope strpnost. Ampak ne strpnost s spoštovanjem, temveč strpnost, ki je do drugega indiferentna." Po besedah Bahovca je krščanstvo lahko ena od integrativnih sil, prek katere bi skupaj v dialogu oblikovali novo substanco. "Brez nove substance se bo naša civilizacija gotovo sesula, o čemer priča preprosto dejstvo: da so viri, ne le idejni, ampak tudi fizični, iz katerih izhaja naša civilizacija, tako izčrpani, da ne omogočajo prihodnosti."

Da je treba najti način za pogovor različnih deležnikov, je v rubriki Evropska unija v živo na Radiu Ognjišče poudaril vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Klemen Žumer. "Edini način, da bomo zagotovili mir, je, da bomo vložili dovolj napora. Ta mora biti sorazmeren s problemi, ki obstajajo. Danes je v svetu veliko napetosti, zato je delo za mir, ki ga zagotavlja Evropa, čeprav ne vedno perfektno, zelo pomembno."

Med raznimi dogodki, ki so jih danes pripravili in jih še bodo v Bruslju, Strasbourgu ter v večjih mestih članic povezave, omenimo sveto mašo za Evropo. V ljubljanski stolnici jo bo drevi ob 18.30 daroval škof Anton Jamnik.

Svet, Evropska Unija
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...