Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Poslanci Jernej Vrtovec, Matjaž Han, Andreja Potočnik in Marko Pogačnik (foto: RO)
Poslanci Jernej Vrtovec, Matjaž Han, Andreja Potočnik in Marko Pogačnik | (foto: RO)

Pogovor o: Agrokor in Mercator

Slovenija | 26.04.2017, 18:31 Andrej Šinko

V oddaji Pogovor o smo govorili o finančnih težavah Agrokorja in njihovih vplivih na Mercator. Nekdaj največji slovenski trgovec je po tem, ko ga je kupil prezadolženi hrvaški koncern, izpostavljen tveganju finančnega izčrpavanja. Mercator v Sloveniji zaposluje več kot 10.000 ljudi, od njega pa je odvisnih še večkrat toliko delovnih mest pri dobaviteljih.

Vlada je zato pripravila interventni zakon, s katerim lahko poseže v upravo prezadolžene družbe sistemskega pomena. Državni zbor je zakon potrdil včeraj, opozicija pa je bila do njega kritična. O zakonu in vladnem reševanju Mercatorja so v današnji oddaji spregovorili poslanka SMC Andreja Potočnik, poslanec SD Matjaž Han, poslanec SDS Marko Pogačnik in poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Kaj prinaša zakon?

Potočnikova je dejala, da želijo z zakonom preprečiti izčrpavanje Mercatorja s strani Agrokorja. Zakon sicer predvideva imenovanje izrednega člana uprave v sistemsko pomembno družbo, torej Mercator. Državni pooblaščenec, ki ga bo imenovalo sodišče, pa naj bi nadzoroval poslovanje med koncernom in hčerinsko družbo. V času njegovega mandata je omejeno dajanje garancij, poroštev, posojil, blagovnih kreditov in podobnega večinskemu družbeniku.

Han je dejal, da je zakon signal Hrvaški, ki se je vmešala v poslovanje Agrokorja. Ob tem priznava, da bo izredni član uprave težko nadzoroval vse denarne tokove denarja in dodaja, da je nujno, da se slovenska in hrvaška stran začneta pogovarjati o reševanju nastalega problema.

Opozicija je do ukrepanja vlade kritična

Vrtovec je menil, da zakon ne bo rešil Mercatorjevih problemov. Poudaril je tudi, da je zakon neustaven, saj da gre za prekomeren poseg države v zasebno lastnino. Prav tako je prepričan, da je slab signal tujim vlagateljem.

Podobno je menil tudi Pogačnik, ki poudarja, da je zakon zgolj piarovska poteza vlade. Dejal je tudi, da za takšen zaklon ni potrebe, saj že zakon o gospodarskih družbah jasno določa, kateri posli so dovoljeni med obvladajočo in odvisno družbo.

Kaj se dogaja na Hrvaškem?

Razmere v Agrokorju je za naš radio komentiral poslovnež Matej Kovač, ki deluje v Zagrebu. Pojasnil je, da bo nova uprava Agrokorja najverjetneje uspela dobiti dodatna kratkoročna posojila, ki bodo omogočila vsaj začasno normalno poslovanje. Dodal je, da se uprava pogaja tudi z dobavitelji. Nekateri so že pred časom ustavili dobave, kar pa naj bi se po besedah sogovornika poznalo tudi na policah Konzuma. Kovač poudarja, da bodo dobavitelji zelo verjetno prišli do denarja, saj hrvaška trgovska veriga potrebuje blago.

Slovenija, Politika
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...