Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
S. Nikolina Rop SŠ (foto: Izidor Šček)
S. Nikolina Rop SŠ

Kuharska Svetovalnica predpraznično obarvana

Hrana in okolje | 11.04.2017, 11:20 Rok Mihevc

V teh dneh imajo precej dela tudi gospodinje, ki pripravljajo dobrote za praznike. Na kuharska vprašanja je v tokratni Svetovalnici odgovarjala sestra Nikolina. Nekaj receptov objavljamo v članku, ostalim lahko prisluhnite v posnetku oddaje.

Velikonočna pletenica

Za velikonočno pletenico pripravimo sladko kvašeno testo. Pripravimo 80 dkg moke za navaden pekač, žličko soli, 3 dkg kvasa, 2 žlici sladkorja, dva rumenjaka, malo limonine lupine, dve žlici ruma in vse te sestavino damo v jamico. Ko delamo testo, prilivamo mleko (približno pol litra). Naredimo testo, ki je krepkejše, kot za potico. Prilijemo tudi toplo maslo (10 dkg) in testo dobro pregnetemo. Če ga premalo, rabi več časa za vzhajanje in postane pretrdo. Če pa je premehko, pa se razleže. Testo vzhaja kako uro, če hočemo pospešiti vzhajanje, ga damo v topel prostor ter pokrijemo s folijo in prtom. Nato testo damo na desko in razdelimo na štiri cmoke ter napravimo trakove in spletamo v pletenico. Pečemo v pečici ogreti na 190-200 stopinj Celzija.

Nadev za potico iz mandljev

40 dkg moke, 40 dkg olupljenih suhih mandeljnov prepražimo s sladkorjem v prahu, dodamo dva rumenjaka, aromo, malo cimeta ali vanilije. Pripravimo tudi sneg iz dveh beljakov in zamešamo k nadevu. Ko je testo vzhajano, ga namažemo, po želji dodamo še rozine in potico zavijemo, da imamo lepo štručko.

Čokoladni nadev za potico

Za čokoladni nadev potrebujemo 8 dkg masla, dva rumenjaka, štiri žlice sladkorja, 15 dkg jedilne čokolade in 5 dkg piškotnih drobtin. Zmešamo sestavine, naprej maslo, dodamo rumenjake in sladkor, mlačno čokolado in drobtine ter dobro zmešamo ter namažemo na testo.

Še veliko receptov

V oddaji je sestra Nikolina svetovala tudi o tem, kako pripraviti kvašene orehove štruklje (4:45) povedala recept za belo pito (6:15), spregovorila o pomarančni marmeladi (9:15),ter svetovala kaj napraviti iz vode, ki ostane po kuhanju šunke (28:00). Prav na koncu pa je še svetovala kako pripraviti dobro Nočno potico

Hrana in okolje, Svetovalnica
Predstavitev letošnjega šmarničnega branja na Celjski Mohorjevi družbi (photo: Rok Mihevc) Predstavitev letošnjega šmarničnega branja na Celjski Mohorjevi družbi (photo: Rok Mihevc)

Dobra mineštra, sladoled in Šmarnice

Mesec maj, v katerega smo vstopili, je že od 16. stoletja povezan s češčenjem Marije. Posebna majniška pobožnost je nastala dve stoletji pozneje. Na Slovenskem smo jo začeli obhajati sredi 19. ...

Matjaž Celarc na pogovoru v studiu Radia Ognjišče (photo: Mojca Močnik) Matjaž Celarc na pogovoru v studiu Radia Ognjišče (photo: Mojca Močnik)

Koliko glasov za izvolitev potrebuje novi papež?

Kardinali z vsega sveta se v teh dneh zbirajo na kongregacijah, na katerih se pogovarjajo o usmeritvi Cerkve v prihodnje. V sredo popoldne se bo začel konklave, že dopoldne pa bo somaševanje za ...