Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Tanja DominkoTanja Dominko
S. Nikolina Rop SŠ (foto: Izidor Šček)
S. Nikolina Rop SŠ

Kuharska Svetovalnica predpraznično obarvana

Hrana in okolje | 11.04.2017, 11:20 Rok Mihevc

V teh dneh imajo precej dela tudi gospodinje, ki pripravljajo dobrote za praznike. Na kuharska vprašanja je v tokratni Svetovalnici odgovarjala sestra Nikolina. Nekaj receptov objavljamo v članku, ostalim lahko prisluhnite v posnetku oddaje.

Velikonočna pletenica

Za velikonočno pletenico pripravimo sladko kvašeno testo. Pripravimo 80 dkg moke za navaden pekač, žličko soli, 3 dkg kvasa, 2 žlici sladkorja, dva rumenjaka, malo limonine lupine, dve žlici ruma in vse te sestavino damo v jamico. Ko delamo testo, prilivamo mleko (približno pol litra). Naredimo testo, ki je krepkejše, kot za potico. Prilijemo tudi toplo maslo (10 dkg) in testo dobro pregnetemo. Če ga premalo, rabi več časa za vzhajanje in postane pretrdo. Če pa je premehko, pa se razleže. Testo vzhaja kako uro, če hočemo pospešiti vzhajanje, ga damo v topel prostor ter pokrijemo s folijo in prtom. Nato testo damo na desko in razdelimo na štiri cmoke ter napravimo trakove in spletamo v pletenico. Pečemo v pečici ogreti na 190-200 stopinj Celzija.

Nadev za potico iz mandljev

40 dkg moke, 40 dkg olupljenih suhih mandeljnov prepražimo s sladkorjem v prahu, dodamo dva rumenjaka, aromo, malo cimeta ali vanilije. Pripravimo tudi sneg iz dveh beljakov in zamešamo k nadevu. Ko je testo vzhajano, ga namažemo, po želji dodamo še rozine in potico zavijemo, da imamo lepo štručko.

Čokoladni nadev za potico

Za čokoladni nadev potrebujemo 8 dkg masla, dva rumenjaka, štiri žlice sladkorja, 15 dkg jedilne čokolade in 5 dkg piškotnih drobtin. Zmešamo sestavine, naprej maslo, dodamo rumenjake in sladkor, mlačno čokolado in drobtine ter dobro zmešamo ter namažemo na testo.

Še veliko receptov

V oddaji je sestra Nikolina svetovala tudi o tem, kako pripraviti kvašene orehove štruklje (4:45) povedala recept za belo pito (6:15), spregovorila o pomarančni marmeladi (9:15),ter svetovala kaj napraviti iz vode, ki ostane po kuhanju šunke (28:00). Prav na koncu pa je še svetovala kako pripraviti dobro Nočno potico

Hrana in okolje, Svetovalnica
Marjan Bunič (photo: Rok Mihevc) Marjan Bunič (photo: Rok Mihevc)

Pohabljene besede

Saj veste, naši komentarji običajno odražajo dve stvari – nekaj lepega, kar kipi v našem srcu in bi rado kipelo še kje drugje, ali pa bolečino, ki se enostavno prelije preko roba. Pri meni gre ...

Voditeljica Maja Morela s sogovorniki (photo: ARO) Voditeljica Maja Morela s sogovorniki (photo: ARO)

Prositi kuhinjo, naj ponovno izda krožnik. Pa hitro.

V tokratni oddaji Kolokvij smo se pogovarjali s študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem v Mariboru, ki so delili svoje misli in izkušnje o priložnostih v turizmu. Z Vojinom, Anjo in ...

Dejan je že vrsto let zaposlen v angleškem javnem zdravstvu, v Sloveniji je predstavil primere dobrih praks iz svojega delovnega okolja (photo: NL) Dejan je že vrsto let zaposlen v angleškem javnem zdravstvu, v Sloveniji je predstavil primere dobrih praks iz svojega delovnega okolja (photo: NL)

Najprej smo ljudje, potem vse ostalo.

Dejan Branc je diplomirani zdravstvenik, ki je specializiral iz intenzivne nege in terapije v Angliji, kjer živi in dela že šesto leto, v mestu oziroma grofiji Somerset. Prihaja iz Rateč pri ...

Kako vemo, kdaj smo v miru? (photo: PixaBay) Kako vemo, kdaj smo v miru? (photo: PixaBay)

Alenka Rebula: Kako biti v miru

Z Alenko Rebula smo se junija, v sobotni dopoldanski oddaji, srečali tik pred počitnicami. V uvodu pogovora je na vprašanje po njenih najaktualnejših opažanjih v družbi in med ljudmi, odgovorila, ...