Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Novo življenje bom torej živel jaz, toda drugače!

Radijski misijon | 08.04.2017, 13:10

Sklepni misijonski nagovor je pripravil kardinal dr. Franc Rode, tudi sam lazarist. Opozoril je na dejstvo, da človeku "smrt ne gre v račun, ni samoumevna, smrt ni naravna" in opozoril na dejstva novega življenja.

Kardinal Rode je na začetku opozoril: "Smrt je posledica nekega tragičnega dogodka v človeški zgodovini: med Bogom, ki je vir življenja, in človekom se je v začetku nekaj zlomilo. Smrt je posledica neke usodne človekove napake, nima »vonja po domači zemlji«, kot pravi Rilke, je brutalna prekinitev toka življenja. Njen izvor je v izgubljenem odnosu do Boga, v grehu, ki je prelomil odnos z Bogom."

Kakšen je torej pomen smrti za kristjana?

"Kristjan ob smrti izkustveno spozna zadnji nasledek greha. Nase sprejme odgovornost za svoje vedenje, podvrže se Božji resnici in sodbi. Ne v osamljenosti in obupu, temveč v veri in zaupanju v Kristusa, ki ga je odrešil," je v nadaljevanju opozoril sklepni misijonski govornik, kardinal Franc Rode. Opozoril pa je na dejstvo novega življenja: " Novo življenje, ki sledi po smrti, ni podaljševanje zemeljskega niti dopolnitev človekove volje do življenja, ampak milost. Nesmrtno življenje je zastonjski dar Boga, hkrati pa je dopolnitev človeka, čigar zadnji smisel je srečanje z Bogom. Novo življenje bo v bistvu osebno srečanje s Kristusom, to bo delež pri Kristusovem življenju. To, da nas Kristus ljubi in da nas vabi k ljubezni z njim, ustvarja možnost večnega življenja, to da nam naklanja svojo ljubezen, ohranja v nas večno življenje."

In še: "To pomeni: novo življenje bom živel jaz, v polni zavesti, ne neki del mene. Daleč od tega, kar pravi pesnik in tisti, ki raztrosijo posmrtne ostanke v naravi: »Živel bom v travi, ki bo rasla, v vrtnici, ki bo vzcvetela, v drevesu, ki bo raslo.« To ni večno življenje, kot ga pojmuje kristjan. To tudi ni tisto, kar človek terja, kot ni isto če Michelangelov kip Davida občudujemo takega, kot ga je ustvaril umetnik, ali če ga zmeljemo v prah. Novo življenje bom torej živel jaz, toda drugače. Globlje, čistejše. Onkraj minljivosti in slabosti. V totalni spontanosti in zastonjskosti. Vsa moja življenjska izkustva se bodo nadaljevala, toda drugače. Ne bom se zapiral vase, ne bom podlegel zanikanju. Tedaj bom izrekel svoj veliki »da« bivanju, v vsej svobodi in radosti, ker bo smrt za menoj. Tedaj bom prosojen sebi in drugim. Stopil bom v svet milostnega občestva in sreče z drugimi. To je »občestvo svetnikov«, ki ga izpovedujemo v veri."

Vabljeni, da prisluhnete celotnemu nagovoru!

Naj vas ob koncu povabimo tudi k udeležbi oziroma poslušanju prenosa slovesne sklepne misijonske svete maše. Ob 16.00 uri bo v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani, ob navzočnosti relikvije sv. Vincencija Pavelskega, somaševanje vodil nadškof Anton Stres.

Radijski misijon
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...