Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Zobozdravnica prim. Diana Terlevič Dabič (foto: Nataša Ličen)
Zobozdravnica prim. Diana Terlevič Dabič

RAK USTNE VOTLINE: Pravočasen pregled ustne votline lahko reši življenje

Slovenija | 28.04.2017, 10:30 Nataša Ličen

Brezplačni pregledi ustne votline bodo letos na voljo v mesecu maju. Približno dvestopetdeset zobozdravnikov po vsej Sloveniji bo omogočilo brezplačen preventivni pregled ustne votline, s ciljem, da bi odkrili zgodnje maligne spremembe v ustni votlini in ozavestili prebivalstvo o tej hudi bolezni.

V Sloveniji je rak ustne votline po pogostosti na zelo visokem mestu, po ocenah strokovnjakov na osmem (enako velja za ostale evropske države in ZDA), v populaciji starejših moških celo na šestem, rak ustne votline in žrela pa predstavlja približno 2 do 3 odstotka vseh malignih tumorjev. Seznam izvajalcev je objavljen na www.zdravniskazbornica.si.

Pred tremi leti je bilo opravljenih 2000 preventivnih pregledov, odkriti so bili štirje primeri zgodnje maligne spremembe, ki so bili takoj operirani. Po statistiki Kliničnega oddelka za maksilofacialno kirurgijo UKCL 80 odstotkov rakov ustne votline odkrijejo v zobnih ambulantah. Ker je zdravljenje majhnih sprememb bistveno bolj uspešno kot zdravljenje napredovalih, so organizirali brezplačne preventivne preglede z namenom, da rešijo čim več življenj in izboljšamo kakovost življenja obolelih! Projekt teče pod okriljem Odbora za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije in ob sodelovanju Kliničnega oddelka za maksilofacialno kirurgijo UKCL in Centra za ustne bolezni in parodontologijo Stomatološke klinike. 

Namen in cilji akcije

Cilj akcije je izboljšati ozaveščenost prebivalstva o ustnem raku v Sloveniji in odkriti zgodnje spremembe. Najbolj rizične paciente bodo zobozdravniki napotili na specialistični pregled. Redni zobozdravniški pregledi namreč rešujejo mnoge težave, v primerih zgodnjega odkritja malignih obolenj pa tudi življenja. Slovenski zobozdravniki želijo s takšnimi akcijami aktivneje pristopiti k preventivni dejavnosti, s tem pa omogočiti bolnikom brezplačne preglede. Vabilu v projekt so se velikodušno odzvali števili zobozdravniki, za kar se jim zahvaljujejo.

Rak ustne votline – kdo ga lahko ima?

Raka ustne votline lahko dobi kdorkoli, ljudje z zobmi in brez njih. Vendar pa je rak ustne votline pogostejši pri moških, ki so starejši od 40 let. Vse več študij in raziskav kaže na porast raka ustne votline tudi pri mlajših ljudeh in pri ženskah. Pojavnost raka ustne votline narašča.

Kaj lahko povzroči raka ustne votline?

Največ primerov raka ustne votline se povezuje s tobakom in alkoholom.

Kajenje cigar, cigaret in pipe ter žvečenje tobaka močno pripomoreta k nastanku raka ustne votline.

Alkohol povečuje tveganje za raka ustne votline. Če pa se tobak in alkohol uživata skupaj, je tveganje še toliko večje.

Predolgo in prepogosto izpostavljanje sončnim žarkom povečuje tveganje za nastanek raka na ustnicah in koži.

Novejše študije povezujejo nastanek raka ustne votline z okužbo z virusom HPV. Virusi HPV povzročajo raka materničnega vratu in prizadenejo kožo, ki meji na sluznice.

Kako je mogoče zgodaj odkriti raka ustne votline?

Raka ustne votline se lahko pravočasno odkrije z rednimi pregledi ustne votline pri zobozdravniku. V primeru sumljive spremembe se odvzame košček tkiva za pregled (biopsija). Če se raka odkrije zgodaj, so možnosti ozdravitve veliko večje. Večina bolnikov z rakom ustne votline pride k zobozdravniku prepozno.

Kako do pregleda?

Na brezplačni pregled se je treba vnaprej prijaviti.

Na brezplačni pregled ustne votline se lahko prijavite neposredno pri izvajalcu; v določenem kraju na določen datum v mesecu septembru.

Seznam izvajalcev je objavljen na spletni strani www.zdravniskazbornica.si. Število pregledov je omejeno.

Prijave sprejemajo do zapolnitve mest.

Slovenija, Zdravstvo
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.