Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Tanja DominkoTanja Dominko

Svetovalnica: Z branjem deklaracij živil izbirajte kakovostnejšo hrano

Hrana in okolje | 31.03.2017, 11:33 Rok Mihevc

V tokratni Svetovalnici smo govorili o prehrani in označevanju živil. Naš gost, ki je odgovarjal tudi na vprašanja poslušalk in poslušalcev je bil dr. Igor Pravst, vodja raziskovalne skupine na Inštitutu za nutricionistiko.

Inštitut za nutricionistiko se ukvarja z raziskovanjem in izobraževanjem na področju prehrane ter svetovanjem živilski industriji pri razvoju in primernem označevanju živil. Na inštitutu deluje raziskovalna skupina Zdrava prehrana, ki se med drugim ukvarja z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje.

Z vstopom industrijske predelane hrane se je to področje precej spremenilo, ljudje smo na marsikaj pozorni, a številnih niti ne zanima kakšna so ozadja. Pred kratkim pa se je razvila debata o dvojni kakovosti živil. »Pri nas imamo vzpostavljeno podatkovno bazo o sestavi predpakiranih živil, to so živila, ki so označena s podatki o sestavi in hranilni vrednosti. Kar smo mi prispevali k tej temi je, da smo nekaj najbolj uveljavljenih živil preverjali z živili iz tujine. Naše ugotovitve so, da bistvenih razlik v sestavinah in hranilni vrednosti ni. Kar pa seveda ne pomeni, da v ozadju ne gre za druge razlike.« Inštitut podpira iniciativo, da se preveri senzoriko teh izdelkov, da se naredi kemijska analiza, ali je sestava živil takšna, kot je deklarirana.

Potrošniki se premalo zavedamo svoje moči, ki jo imamo. Če smo pasivni bodo stvari šle po svoje, lahko pa se zanimamo in se poglabljamo v reči. »Treba se je zavedati, da trgovina prodaja živila, ki gredo v promet. Če bi živila s slabo sestavo potrošniki pustili na policah, tam ne bi bila več kot en mesec.«

»Žal pa gre stvar tudi v drugo smer. Trgovci ne ponujajo izdelkov, ki jih ne kupujemo, pa so mnogokrat boljša in bolj zdrava izbira. Konkretno poznam kar nekaj primerov, ko so se proizvajalci zelo potrudili in potrošniku ponudili izredno izboljšanje živila, ampak kaj, ko potrošniki niso prepoznali, da gre za boljšo izbiro. In po pol leta gre izdelek iz trgovine, na koncu pa v podjetju ostane strah, da se takih projektov raje ne bodo več lotevali.«

To je bil tudi eden izmed razlogov, da so na inštitutu začeli s projektom izbora najbolj inovativnih živil, s katerim skušajo spodbuditi proizvajalce, da bi delali zdravju koristna živila, hkrati pa obveščajo potrošnike, da so na trgu takšni izdelki. »Z veseljem ugotavljam, da so se prav vsi izdelki obdržali in verjamem, da bomo s takšnimi projekti uspešni tudi v prihodnje.«

Kako brati deklaracijo živil?

Ključni vrsti informacij sta seznam sestavin in podatki o hranilni vrednosti. Na seznamu sestavin se moramo zavedati, da so po zakonu proizvajalci dolžni navesti vse sestavine, ki so bile uporabljene pri proizvodnji živila in sicer po padajočem vrstnem redu. »Velikokrat se potrošniki ne zavedajo, da to je informacija, ki pomaga pri boljših izbirah.«

Hrana in okolje, Zdravstvo, Svetovalnica
Marjan Bunič (photo: Rok Mihevc) Marjan Bunič (photo: Rok Mihevc)

Pohabljene besede

Saj veste, naši komentarji običajno odražajo dve stvari – nekaj lepega, kar kipi v našem srcu in bi rado kipelo še kje drugje, ali pa bolečino, ki se enostavno prelije preko roba. Pri meni gre ...

Voditeljica Maja Morela s sogovorniki (photo: ARO) Voditeljica Maja Morela s sogovorniki (photo: ARO)

Prositi kuhinjo, naj ponovno izda krožnik. Pa hitro.

V tokratni oddaji Kolokvij smo se pogovarjali s študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem v Mariboru, ki so delili svoje misli in izkušnje o priložnostih v turizmu. Z Vojinom, Anjo in ...

Dejan je že vrsto let zaposlen v angleškem javnem zdravstvu, v Sloveniji je predstavil primere dobrih praks iz svojega delovnega okolja (photo: NL) Dejan je že vrsto let zaposlen v angleškem javnem zdravstvu, v Sloveniji je predstavil primere dobrih praks iz svojega delovnega okolja (photo: NL)

Najprej smo ljudje, potem vse ostalo.

Dejan Branc je diplomirani zdravstvenik, ki je specializiral iz intenzivne nege in terapije v Angliji, kjer živi in dela že šesto leto, v mestu oziroma grofiji Somerset. Prihaja iz Rateč pri ...

Kako vemo, kdaj smo v miru? (photo: PixaBay) Kako vemo, kdaj smo v miru? (photo: PixaBay)

Alenka Rebula: Kako biti v miru

Z Alenko Rebula smo se junija, v sobotni dopoldanski oddaji, srečali tik pred počitnicami. V uvodu pogovora je na vprašanje po njenih najaktualnejših opažanjih v družbi in med ljudmi, odgovorila, ...