Jakob TurkJakob Turk
Jakob ČukJakob Čuk
Marcel KrekMarcel Krek

Svetovalnica: Z branjem deklaracij živil izbirajte kakovostnejšo hrano

Hrana in okolje | 31.03.2017, 11:33 Rok Mihevc

V tokratni Svetovalnici smo govorili o prehrani in označevanju živil. Naš gost, ki je odgovarjal tudi na vprašanja poslušalk in poslušalcev je bil dr. Igor Pravst, vodja raziskovalne skupine na Inštitutu za nutricionistiko.

Inštitut za nutricionistiko se ukvarja z raziskovanjem in izobraževanjem na področju prehrane ter svetovanjem živilski industriji pri razvoju in primernem označevanju živil. Na inštitutu deluje raziskovalna skupina Zdrava prehrana, ki se med drugim ukvarja z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje.

Z vstopom industrijske predelane hrane se je to področje precej spremenilo, ljudje smo na marsikaj pozorni, a številnih niti ne zanima kakšna so ozadja. Pred kratkim pa se je razvila debata o dvojni kakovosti živil. »Pri nas imamo vzpostavljeno podatkovno bazo o sestavi predpakiranih živil, to so živila, ki so označena s podatki o sestavi in hranilni vrednosti. Kar smo mi prispevali k tej temi je, da smo nekaj najbolj uveljavljenih živil preverjali z živili iz tujine. Naše ugotovitve so, da bistvenih razlik v sestavinah in hranilni vrednosti ni. Kar pa seveda ne pomeni, da v ozadju ne gre za druge razlike.« Inštitut podpira iniciativo, da se preveri senzoriko teh izdelkov, da se naredi kemijska analiza, ali je sestava živil takšna, kot je deklarirana.

Potrošniki se premalo zavedamo svoje moči, ki jo imamo. Če smo pasivni bodo stvari šle po svoje, lahko pa se zanimamo in se poglabljamo v reči. »Treba se je zavedati, da trgovina prodaja živila, ki gredo v promet. Če bi živila s slabo sestavo potrošniki pustili na policah, tam ne bi bila več kot en mesec.«

»Žal pa gre stvar tudi v drugo smer. Trgovci ne ponujajo izdelkov, ki jih ne kupujemo, pa so mnogokrat boljša in bolj zdrava izbira. Konkretno poznam kar nekaj primerov, ko so se proizvajalci zelo potrudili in potrošniku ponudili izredno izboljšanje živila, ampak kaj, ko potrošniki niso prepoznali, da gre za boljšo izbiro. In po pol leta gre izdelek iz trgovine, na koncu pa v podjetju ostane strah, da se takih projektov raje ne bodo več lotevali.«

To je bil tudi eden izmed razlogov, da so na inštitutu začeli s projektom izbora najbolj inovativnih živil, s katerim skušajo spodbuditi proizvajalce, da bi delali zdravju koristna živila, hkrati pa obveščajo potrošnike, da so na trgu takšni izdelki. »Z veseljem ugotavljam, da so se prav vsi izdelki obdržali in verjamem, da bomo s takšnimi projekti uspešni tudi v prihodnje.«

Kako brati deklaracijo živil?

Ključni vrsti informacij sta seznam sestavin in podatki o hranilni vrednosti. Na seznamu sestavin se moramo zavedati, da so po zakonu proizvajalci dolžni navesti vse sestavine, ki so bile uporabljene pri proizvodnji živila in sicer po padajočem vrstnem redu. »Velikokrat se potrošniki ne zavedajo, da to je informacija, ki pomaga pri boljših izbirah.«

Hrana in okolje, Zdravstvo, Svetovalnica
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...