Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
10 let društva Slovencev v Milanu (foto: Slovenska oddaja Radia Vatikan)
10 let društva Slovencev v Milanu

Milano: Zahvaliti se za jezik in za vero

Slovenci po svetu | 22.02.2017, 14:31 Matjaž Merljak

Slovenci v Milanu se vsak mesec zbirajo pri svetih mašah v slovenskem jeziku, vsako leto pa imajo v februarju po maši še srečanje, ki je povezano z razmišljanjem o kulturi. Tokrat so praznovali 10-letnico delovanja društva Slovencev, gost je bil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je naglasil pomen maternega jezika in vere.

V nedeljo, 19. februarja 2017, je bila slovenska sveta maša v kripti cerkve Corpus Domini. Ob nadškofu je maševal župnik in dekan v Štandrežu pri Gorici Karel Bolčina, ki redno vsak mesec prihaja v Milano. Uvodoma se je nadškofu zahvalil, da si je vzel čas zanje.

Nadškof Zore se je v pridigi navezal na božjo besedo nedelje, ki je vero predstavljala kot zahtevno nalogo - naroča nam, naj ljubimo svoje sovražnike. Uvodoma pa je spregovoril o kulturi in naglasil, da h kulturi spada, da se znamo drug drugemu zahvaljevati. Tako se je zahvalil župniku in dekanu Karlu Bolčini, ki že vrsto let vsak mesec prihaja k skupnosti, da v slovenščini mašuje. Rojakom se je zahvalil za vztrajnost prihajanja k tem mašam, tudi za vztrajnost biti Slovenci.

K rojakom vsak mesec prihaja Karel Bolčina
K rojakom vsak mesec prihaja Karel Bolčina © Slovenska oddaja Radia Vatikan
Nadaljeval je: "Ko se zahvaljujemo za kulturo, se najprej zahvalimo za jezik in vse odnose, s katerimi se povezujemo preko jezika, a kristjani moramo narediti korak dlje. Slovenščina se do 21. stoletja ne bi obdržala, če ne bi v tem jeziku molili Boga Stvarnika, če se ne bi v tem jeziku priporočali Materi Mariji, če ne bi v tem jeziku peli naših bogoslužnih pesmi, če ne bi v tem jeziku dvigali rok v molitvi in prošnji ter zahvali. Če Slovenci ne bi izpovedovali vere v jeziku naših dedov in pradedov, tega jezika danes ne bi bilo več. Zato je prav, da se kristjani, ko se zahvaljujemo za kulturo, zahvaljujemo za vero: ne toliko za umetnine, ki so nastale iz vere, ampak za samo dejstvo vere."

Pri sveti maši v kripti
Pri sveti maši v kripti © Slovenska oddaja Radia Vatikan

Rojaki so po svetu maši imeli še praznovanje Dneva slovenske kulture in desetletnice obstoja Društva Slovenci v Milanu. Predsednik društva Janez Donno se je nadškofu zahvalil za obisk, Sanja Hussu pa je opisala, kako delujejo.

Na prireditvi so prikazovali fotografije kulturnih srečanj v desetletnem delovanju društva. Župnik Karel Bolčina bo rojake v Milanu naslednjič obiskal tretjo nedeljo v marcu, v aprilu pa drugo nedeljo, saj je tretja nedelja velika noč. Rojake je spomnil, da v Milano 25. marca pride papež Frančišek.

Nadškof Zore s Slovenci v Milanu
Nadškof Zore s Slovenci v Milanu © Slovenska oddaja Radia Vatikan

Minister Žmavc in predsednik društva Donno
Minister Žmavc in predsednik društva Donno © USZS
Le nekaj dni pred nadškofom, v sredo, 15. februarja 2017, je slovensko skupnost v Milanu obiskal Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu. Tudi takrat je društvo Slovenci v Milanu obeležilo desetletnico delovanja, zaznamovali so tudi slovenski kulturni praznik.

Okoli 70 obiskovalcev (kar je za milanske razmere zelo veliko) je s predavanjem o delovanju Slovenskega stalnega gledališča v Trstu navdušila raziskovalka Bogomila Kravos, o dojemanju in pisanju literature v dvojezični osebni situaciji pa je doživeto spregovorila beneška Slovenka Antonella Bukovaz.

Minister Žmavc je ob zaključku svojega pozdravnega nagovora predsedniku društva Janezu Donnu izročil priznanje Urada ob 10-letnici društva, so sporočili z Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.