Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Svetovalnica o samooskrbi električne energije

Hrana in okolje | 30.01.2017, 14:16 Rok Mihevc

Vedno več ljudi razmišlja o naložbi v sončno elektrarno in vedno več je vprašanj, povezanih s to tematiko. Tudi zato smo v tokratno Svetovalnico povabili energetskega svetovalca Franca Kalana, ki je odgovarjal na aktualna vprašanja o energetiki in varčevanju.

Električno energijo si v Sloveniji lahko pridelamo tudi sami. Gre za samooskrbo s sončnimi elektrarnami. To pomeni, da je potrebno proizvesti toliko energije, kolikor jo porabimo. "Ne morete pa računati, da bi razliko oz. višek energije lahko prodajali. Tega ni več, prodaje ni, energijo lahko proizvajate samo za gospodinjstvo.", je v oddaji povedal Franc Kalan.

Sončno elektrarno lahko gradi vsakdo. Postavimo jo lahko na streho, fasado, kot senčilo ali kot samostojen sistem. Poiskati je potrebno južno lego in ugotoviti senčenje iz okolja (drevesa, drogovi, dimniki, hribi...). "Kjer je sonca več, je večja učinkovitost teh elektrarn. Za ljubljansko področje se računa sevanje okoli 1000 W na kvadratni km² . Pozimi smo seveda dlje časa brez sonc, a letos je sonca veliko več. Odvisno je seveda od lokacije, klimatskega področja in letnega časa."

Ali drži, da se za izdelavo sončnih celic porabi več energije, kot jo ta proizvede?

"O tem nimam informacije in mislim da to ni res. Če bi bilo to res, se v to ne bi splačalo investirati. Sončna energije je brezplačna, stroški za črpalko in ostalo opremo so zanemarljivi. Tudi cene sončnih celic padajo in še deset let nazaj je bila cena dvakrat višja. Zadevo podpira tudi država, pričakovati je tudi nepovratna sredstva."

Več pa v oddaji!

 

Hrana in okolje, Svetovalnica
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...