Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Tanja Dominko
Sadjar Matjaž Maležič (foto: Andrej Jerman)
Sadjar Matjaž Maležič

Preverite zaščito sadnega drevja!

25.01.2017, 13:19

Škode po divjadi so v sadovnjakih lahko velike in v eni sami noči lahko divjad uniči naša večletna prizadevanja za obnovo sadnega vrta. Medtem ko zajci z grizenjem lubja ponavadi poškodujejo predvsem mlajša drevesa, in jih ob večjem napadu tudi popolnoma uničijo, pa lahko srnjad in jelenjad rada objeda predvsem brste na vejah.

V današnji svetovalnici je na vprašanja poslušalk in poslušalcev odgovarjal sadjar Matjaž Maležič, vodja Sadne drevesnice Studenec, ki deluje pod okriljem Kmetijsko gozdarskega zavoda Ljubljana. Povedal je, da bi morala biti skrb za zaščito predvsem mlajših sadnih dreves redno jesensko opravilo. Dokler je bila namreč zima samo mrzla in brez padavin, je divjad še vedno imela na voljo precej hrane. Ko pa smo dobili snežno odejo, pa se je nabor precej zmanjšal in sladko lubje predvsem mlajših dreves je zelo na udaru zajcev.

"Nevarno je predvsem v sadovnjakih, ki so v bližini gozdov. Če ob pregledu dreves opazimo poškodbe na deblih moramo rane takoj premazati s cepilno smolo, drevesa pa bolje zavarovati," je naglasil Matjaž Maležič.

Takoj ko se bo otoplilo, lahko debla sadnih dreves še vedno premažemo z apnom v katerega dodamo fino mleto mivko. Ta predvsem zajce odvrača, da bi naredili večjo škodo, saj jim zrnca mivke škrtajo pod zobmi.

Drevesca, ki jih je obgrizla srnjad, slabše rastejo

Matjaž Maležič je na vprašanje, če je res, da sadna drevesca, katerih vejice in brste obgrize srnjad, slabše uspevajo odgovoril: "Nekaj je na tem, ker ta slina, ki jo ima srnjad povzroči sušenje vejic na območju ran. Drevo ponavadi potem odžene nove poganjke malo bolj nazaj, če pa opazimo tako škodo je dobro, da obgrizene vejice odrežemo s škarjami, in imamo tako manjše in manj invazivne rane ter je obnova potem hitrejša..."

Srnjad lahko vele z vlečenjem tudi odlomi, važno pa je da v takem primeru poskušamo rane čim bolje sanirati, je še povedal sadjar Matjaž Maležič.

Svetoval je tudi glede slabe rasti hruške, kako obrezati oreh, ki je bil poškodovan zaradi žledu, kako pravilno cepiti češplje ter o prvih škropljenjih z bakrovimi pripravki. Vabljeni k poslušanju!

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA) Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...