Slavi KoširSlavi Košir
Mark GazvodaMark Gazvoda
Helena KrižnikHelena Križnik
Sadjar Matjaž Maležič (foto: Andrej Jerman)
Sadjar Matjaž Maležič

Preverite zaščito sadnega drevja!

| 25.01.2017, 13:19

Škode po divjadi so v sadovnjakih lahko velike in v eni sami noči lahko divjad uniči naša večletna prizadevanja za obnovo sadnega vrta. Medtem ko zajci z grizenjem lubja ponavadi poškodujejo predvsem mlajša drevesa, in jih ob večjem napadu tudi popolnoma uničijo, pa lahko srnjad in jelenjad rada objeda predvsem brste na vejah.

V današnji svetovalnici je na vprašanja poslušalk in poslušalcev odgovarjal sadjar Matjaž Maležič, vodja Sadne drevesnice Studenec, ki deluje pod okriljem Kmetijsko gozdarskega zavoda Ljubljana. Povedal je, da bi morala biti skrb za zaščito predvsem mlajših sadnih dreves redno jesensko opravilo. Dokler je bila namreč zima samo mrzla in brez padavin, je divjad še vedno imela na voljo precej hrane. Ko pa smo dobili snežno odejo, pa se je nabor precej zmanjšal in sladko lubje predvsem mlajših dreves je zelo na udaru zajcev.

"Nevarno je predvsem v sadovnjakih, ki so v bližini gozdov. Če ob pregledu dreves opazimo poškodbe na deblih moramo rane takoj premazati s cepilno smolo, drevesa pa bolje zavarovati," je naglasil Matjaž Maležič.

Takoj ko se bo otoplilo, lahko debla sadnih dreves še vedno premažemo z apnom v katerega dodamo fino mleto mivko. Ta predvsem zajce odvrača, da bi naredili večjo škodo, saj jim zrnca mivke škrtajo pod zobmi.

Drevesca, ki jih je obgrizla srnjad, slabše rastejo

Matjaž Maležič je na vprašanje, če je res, da sadna drevesca, katerih vejice in brste obgrize srnjad, slabše uspevajo odgovoril: "Nekaj je na tem, ker ta slina, ki jo ima srnjad povzroči sušenje vejic na območju ran. Drevo ponavadi potem odžene nove poganjke malo bolj nazaj, če pa opazimo tako škodo je dobro, da obgrizene vejice odrežemo s škarjami, in imamo tako manjše in manj invazivne rane ter je obnova potem hitrejša..."

Srnjad lahko vele z vlečenjem tudi odlomi, važno pa je da v takem primeru poskušamo rane čim bolje sanirati, je še povedal sadjar Matjaž Maležič.

Svetoval je tudi glede slabe rasti hruške, kako obrezati oreh, ki je bil poškodovan zaradi žledu, kako pravilno cepiti češplje ter o prvih škropljenjih z bakrovimi pripravki. Vabljeni k poslušanju!

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...