Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Svetovalnica: Antibiotike uporabljajmo preudarno!

Zdravstvo | 20.01.2017, 12:51 Rok Mihevc

90 odstotkov vseh današnjih obolenj je virusnega izvora, velikokrat pa pride tudi do bakterijske infekcije. A antibiotiki, s katerimi zdravimo infekcije, vedno bolj izgubljajo svojo moč in bakterije so razvile odpornost na njihovo delovanje. To predstavlja vedno večje težave v zdravstvu. Na kaj vse moramo biti pozorni pri jemanju antibiotikov, nam je v tokratni Svetovalnici svetoval zdravnik in predstojnik Zdravstvenega doma Center, dr. Rajko Vajt.

Včasih se zdi, da vemo vse, da smo dovolj osveščeni, a vsakič ko nastopijo širša obolenja, slišimo še veliko vprašanj in napačnih interpretacij o teh zdravilih. Bakterije postajajo vse bolj odporne in za to smo krivi sami. "Predvsem zaradi nestrokovnega in neutemeljenega jemanja zdravil, jemanja antibiotikov na zalogo, itd. Pred vsakim jemanjem se je potrebno posvetovati z zdravnikom, ko ga enkrat že jemljemo, je pomembno, da se celotno obdobje antibiotikov jemlje, prekinitev veča odpornost bakterij na obolenja, ki pa so potem lahko čisto banalna, bolezni žrela, bakterijske pljučnice, ..." Vsako jemanje antibiotikov brez posveta z zdravnikom je neupravičeno. Na dolgi rok slabšamo sebi in celotni populaciji zaradi slabšega zdravljenja. Namen zdravljenja je, da pride do izboljšanja stanja bolnika, cilj pa je, da uničimo bakterije, ki so škodljive.

Tudi živila so lahko kontaminirana z antibiotiki in tukaj nastaja problem. "V medicini in zdravljenju imamo kontrolne nadzore, v živilski in prehrambeni panogi pa tega ni. Dejstvo je, da antibiotiki, ki vplivajo na živino, vplivajo tudi na nas. Žal se tega ne da meriti, res je, da so vrednosti teh antibiotikov nizke, a na odpornost bakterij pri človeku vpliva tudi to. Težko rečemo, kako se temu izogniti, lahko pa svetujem, da kupujmo lokalno in preverjene stvari."

Dr. Rajko Vajt v pogovoru z voditeljico Natašo Ličen
Dr. Rajko Vajt v pogovoru z voditeljico Natašo Ličen © Rok Mihevc
Ali obstaja domače zdravilo, ki nadomesti antibiotik?

Direktno so bili antibiotiki razviti iz narave iz določenih rastlin. Obstajajo podatki, da so rastline in določeni plodovi, ki imajo nekatere sestavine, ki vplivajo na razrast bakterij in so na nek način naravni antibiotiki. "S samim zdravljenjem in naravnimi preparati lahko ozdravimo tudi kako zadevo. Konkretnih rastlin težko navajam, a zdrav način življenja, zadostna količina sadja in zelenjave, vpliva na odpornost in slabokrvnost. Če stremimo k temu, so lahko naša dejanja zelo učinkovita." Poklicala je tudi poslušalka in kot naravne antibiotike predlagala česen, timijan in trpotec.

Preberite tudi zloženko o racionalni in učinkoviti rabi antibiotikov.

Zdravstvo, Svetovalnica
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...