Slavi KoširSlavi Košir
Mark GazvodaMark Gazvoda
Helena KrižnikHelena Križnik
The Sun med koncertom na Radiu Ognjišče (foto: ARO)
The Sun med koncertom na Radiu Ognjišče

Pop in rock glasba tudi v cerkvi?

Svet | 08.02.2017, 00:54 Marjana Debevec

Vatikan v pop in rock glasbi vidi vir navdiha za duhovno glasbo. »Seveda ima bogoslužna glasba posebno obliko. Toda navdihne jo lahko tudi pop ali kakšna druga glasbena zvrst«, je dejal predsednik Papeškega sveta za kulturo, kardinal Gianfranco Ravasi. Omenjeni svet namreč v začetku marca pripravlja kongres za spodbujanje duhovne glasbe.

Srečanje z naslovom »Glasba in Cerkev: kult in kultura 50 let po Musicam Sacram« je na programu med 2. in 4. marcem. Vatikanski dokument Musicam Sacram je bil objavljen leta 1967 in je posvečen cerkveni glasbi.

Ravasi je na predstavitvi mednarodnega kongresa za spodbujanje duhovne glasbe, ki ga prireja Papeški svet za kulturo povedal, da se pogosto tudi ta oblika glasbe v določenih elementih nanaša na vero; poleg tega pa doseže in nagovori občutno več mladih. Kot zglede je kardinal Ravasi navedel umetnike, kot so bili David Bowie, Leonard Cohen ali Prince. Ob njihovi smrti v lanskem letu je kardinal počastil njihov spomin s sporočili na družbenem omrežju Twitter.

Italijanski kardinal je v nagovoru spodbudil k večjemu navduševanju nad cerkveno glasbo, denimo pri izobraževanju duhovnikov, na katoliških univerzah in šolah. V Italiji je predmet glasbena vzgoja že skoraj izginil iz učnih načrtov.

Po mnenju Vatikana lahko cerkvena glasba spodbuja tudi ekumenizem. Sprva jo je res določala in usmerjala katoliška stran, posebej preko gregorijanskih koralov. Kasneje pa so na cerkveno glasbeno izročilo vplivali tudi protestanti. Ravasi je ob tem spomnil na Martina Luthra. V luči ekumenskega dialoga je v izvirniku navedel verz iz Luthrovega dela »Frau Musika«, ki ga dobro povzame stavek: »Kdor poje, zlo ne misli«.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...