Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
The Sun med koncertom na Radiu Ognjišče (foto: ARO)
The Sun med koncertom na Radiu Ognjišče

Pop in rock glasba tudi v cerkvi?

Svet | 08.02.2017, 00:54 Marjana Debevec

Vatikan v pop in rock glasbi vidi vir navdiha za duhovno glasbo. »Seveda ima bogoslužna glasba posebno obliko. Toda navdihne jo lahko tudi pop ali kakšna druga glasbena zvrst«, je dejal predsednik Papeškega sveta za kulturo, kardinal Gianfranco Ravasi. Omenjeni svet namreč v začetku marca pripravlja kongres za spodbujanje duhovne glasbe.

Srečanje z naslovom »Glasba in Cerkev: kult in kultura 50 let po Musicam Sacram« je na programu med 2. in 4. marcem. Vatikanski dokument Musicam Sacram je bil objavljen leta 1967 in je posvečen cerkveni glasbi.

Ravasi je na predstavitvi mednarodnega kongresa za spodbujanje duhovne glasbe, ki ga prireja Papeški svet za kulturo povedal, da se pogosto tudi ta oblika glasbe v določenih elementih nanaša na vero; poleg tega pa doseže in nagovori občutno več mladih. Kot zglede je kardinal Ravasi navedel umetnike, kot so bili David Bowie, Leonard Cohen ali Prince. Ob njihovi smrti v lanskem letu je kardinal počastil njihov spomin s sporočili na družbenem omrežju Twitter.

Italijanski kardinal je v nagovoru spodbudil k večjemu navduševanju nad cerkveno glasbo, denimo pri izobraževanju duhovnikov, na katoliških univerzah in šolah. V Italiji je predmet glasbena vzgoja že skoraj izginil iz učnih načrtov.

Po mnenju Vatikana lahko cerkvena glasba spodbuja tudi ekumenizem. Sprva jo je res določala in usmerjala katoliška stran, posebej preko gregorijanskih koralov. Kasneje pa so na cerkveno glasbeno izročilo vplivali tudi protestanti. Ravasi je ob tem spomnil na Martina Luthra. V luči ekumenskega dialoga je v izvirniku navedel verz iz Luthrovega dela »Frau Musika«, ki ga dobro povzame stavek: »Kdor poje, zlo ne misli«.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.