Robert Božič
Boštjan Smole
Rok Mihevc

NSi z več ukrepi v podporo družini

04.02.2017, 16:00 Marjana Debevec

Na letnem posvetu se je v Celju dopoldne sestalo vodstvo NSi, ki je razpravljalo o nadaljnjih aktivnostih stranke. Več pozornosti so namenili pokojninski reformi ter ukrepom in rešitvam za podporo družini.

V NSi pripravljajo več novel zakona o uravnoteženju javnih financ (Zujf), ki naj bi jih na matičnih odborih obravnavali že v tem ali naslednjem mesecu. Z omenjeni ukrepi želijo predvsem ustvariti takšne razmere, da se bodo lahko ženske odločale za rojstvo otrok.

Demografska slika je slaba, rojstev je vse manj. Za neko dolgoročno vzdržnost naroda, bi se moralo v Sloveniji letno roditi 30 tisoč otrok, žal se jih rodi samo 20 tisoč. In tukaj na tem področju se je stranka odločila, da bo pripravila paket ukrep za izboljšanje stanja“, je povedal Matej Tonin. Med drugim tako predlagajo ponovno uvedbo brezplačnega vrtca za drugega in naslednje otroke, subvencijo mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja in vrnitev polnega porodniškega nadomestila.

Drugi del razprave pa se je nanašal na pomen pokojninske reforme. „Na podlagi vseh podatkov smo ugotovili, da če ne bomo spremenili našega pokojninskega sistema, potem bodo pokojnine še naprej realno padale. Tisti ljudje, ki se bodo v prihodnjih dveh, treh letih upokojili, lahko računajo na nizko pokojnino, če ne bomo nič uredili“, je za naš radio dejal Tonin.

Pri sprejemanju nove pokojninske reforme se bodo tako zavzemali za to, da za 40 let delovne dobe pokojnina ne sme biti nižja kot 617 evrov, kar je prag revščine, ki ga postavlja država. Delodajalci naj bi bili davčno spodbujeni k temu, da bi delavce v kasnejših starostnih obdobjih prerazporejali na manj zahtevna delovna mesta, zaposlenim pa bi omogočili dvojni status.

In še ena zadeva, ki se nam je zdela pomembna, da se pri odmerjanju starostne pokojnine upošteva tudi število otrok, ki jih ima posameznik. Nenazadnje so to davkoplačevalci, ki vplačujejo v ta pokojninski sistem“, je v imenu NSi še povedal Matej Tonin.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic) Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic)

Benedikt XVI. trpi za hudo okužbo na obrazu

Upokojeni papež Benedikt XVI. trpi zaradi virusne okužbe na obrazu, kar mu povzroča hude bolečine, stanje pa se je poslabšalo po smrti brata Georga. O tem danes poroča nemški časnik Passauer Neue ...

Vernica v cerkvi (photo: Unsplash) Vernica v cerkvi (photo: Unsplash)

Kako smo spustili standarde "zakmašne" obleke

V času epidemije mnoge maše potekaj zunaj. Kar je v redu. Opaziti pa je, da so ljudje z umanjkanjem svetosti cerkvenega prostora, še bolj spustili standarde spodobnosti oblačenja.