Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

NSi z več ukrepi v podporo družini

Slovenija | 04.02.2017, 16:00 Marjana Debevec

Na letnem posvetu se je v Celju dopoldne sestalo vodstvo NSi, ki je razpravljalo o nadaljnjih aktivnostih stranke. Več pozornosti so namenili pokojninski reformi ter ukrepom in rešitvam za podporo družini.

V NSi pripravljajo več novel zakona o uravnoteženju javnih financ (Zujf), ki naj bi jih na matičnih odborih obravnavali že v tem ali naslednjem mesecu. Z omenjeni ukrepi želijo predvsem ustvariti takšne razmere, da se bodo lahko ženske odločale za rojstvo otrok.

Demografska slika je slaba, rojstev je vse manj. Za neko dolgoročno vzdržnost naroda, bi se moralo v Sloveniji letno roditi 30 tisoč otrok, žal se jih rodi samo 20 tisoč. In tukaj na tem področju se je stranka odločila, da bo pripravila paket ukrep za izboljšanje stanja“, je povedal Matej Tonin. Med drugim tako predlagajo ponovno uvedbo brezplačnega vrtca za drugega in naslednje otroke, subvencijo mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja in vrnitev polnega porodniškega nadomestila.

Drugi del razprave pa se je nanašal na pomen pokojninske reforme. „Na podlagi vseh podatkov smo ugotovili, da če ne bomo spremenili našega pokojninskega sistema, potem bodo pokojnine še naprej realno padale. Tisti ljudje, ki se bodo v prihodnjih dveh, treh letih upokojili, lahko računajo na nizko pokojnino, če ne bomo nič uredili“, je za naš radio dejal Tonin.

Pri sprejemanju nove pokojninske reforme se bodo tako zavzemali za to, da za 40 let delovne dobe pokojnina ne sme biti nižja kot 617 evrov, kar je prag revščine, ki ga postavlja država. Delodajalci naj bi bili davčno spodbujeni k temu, da bi delavce v kasnejših starostnih obdobjih prerazporejali na manj zahtevna delovna mesta, zaposlenim pa bi omogočili dvojni status.

In še ena zadeva, ki se nam je zdela pomembna, da se pri odmerjanju starostne pokojnine upošteva tudi število otrok, ki jih ima posameznik. Nenazadnje so to davkoplačevalci, ki vplačujejo v ta pokojninski sistem“, je v imenu NSi še povedal Matej Tonin.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...