Slavi Košir
Marko Zupan
Marta Jerebič
Labod (foto: Anita/pixabay)
Labod

Na Pragerskem potrjen primer ptičje gripe

04.01.2017, 18:35

Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so potrdili primer aviarne influence oziroma ptičje gripe, ki so jo odkrili pri treh labodih, ki so med novoletnimi prazniki poginili na ribnikih na Pragerskem. Preiskave na Nacionalnem veterinarskem inštitutu v Ljubljani so pokazale, da gre za virus podtipa H5N8.

Preiskave za določitev stopnje patogenosti virusa še potekajo. Kot so na Upravi za varno hrano pojasnili na popoldanski novinarski konferenci, bi prve rezultate lahko prejeli že jutri.

"Čeprav je visokopatogen virus aviarne influence podtipa H5N8 zelo patogen za ptice, po mnenju Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) predstavlja zelo nizko tveganje za ljudi," zagotavljajo na Upravi za varno hrano. Kot je poudarila Maja Sočan z Inštituta za varovanje zdravja, ljudje nimamo receptorjev za ta virus, zato se z njim ne moremo okužiti.

Okužen dobršen del Evrope

Do sedaj so virus ptičje gripe H5N8 potrdili na Madžarskem, Poljskem, Hrvaškem, v Švici, Nemčiji, Avstriji, na Nizozemskem, Danskem, Švedskem, Finskem, v Franciji, Rusiji, Ukrajini, Romuniji, Srbiji, Grčiji, Veliki Britaniji, Bolgariji, na Slovaškem in na Irskem.

Švica in Irska imata primere le pri prostoživečih pticah, ostale države pa tudi pri perutnini oziroma pticah v ujetništvu. Nizozemska in Italija sta pri prostoživečih pticah potrdili tudi visokopatogen podtip ptičje gripe H5N5.

Tveganje za okužbo rejnih živali pomeni stik s prostoživečimi pticami

Največje tveganje za prenos bolezni na perutnino in ptice v ujetništvu sicer predstavlja neposreden stik z okuženo živaljo in z virusi kontaminirano krmo in vodo. Prenos je možen tudi z obutvijo, obleko in opremo, ki je prišla v stik z okuženim materialom, kot so poginjene ptice ter izločki prostoživečih ptic. Dosledno izvajanje biovarnostnih ukrepov je zato temelj za preprečevanje vnosa ptičje gripe v rejo.

Državno središče za nadzor bolezni je zato že sprejelo sklep, da se na območjih območnih uradov Maribor, Ptuj, Murska Sobota, Celje in Novo mesto perutnino in ptice v ujetništvu zadržuje v zaprtih prostorih oziroma na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi. Vodni perutnini je dovoljeno omogočiti dostop do vode, vendar je treba preprečiti stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi. Prav tako je perutnino in ptice v ujetništvu potrebno krmiti in napajati v zaprtih oziroma pokritih prostorih.

Tudi na preostalem ozemlju Slovenije je priporočljivo zadrževanje perutnine oziroma krmljenje in napajanje v zaprtih prostorih. Prav tako ni dovoljeno krmljenje prostoživečih vodnih ptic. S tem ukrepom se namreč zmanjša nepotrebno koncentriranje ptic in virusov ptičje gripe na posameznih mestih in možnost prenosa virusa na perutnino in ptice v ujetništvu s prostoživečih vodnih ptic preko kontaminirane obutve in obleke.

Generalni direktor uprave za varno hrano dr. Janez Posedi je napovedal, da bodo pristojne inšpekcijske službe nadzirale izvajanje sprejetih ukrepov.

Uprava za varno hrano ljudi poziva, naj v primeru, da najdejo poginulo vodno ptico, o tem obvestijo pristojne službe. Ni pa smiselno obveščati "o vsakem poginulem vrabčku", saj takšne ptice niso posebej dovzetne za ta virus. Izjema so primeri, ko poginejo v večjem številu, je poudarila vodja sektorja za zdravje in dobrobit živali na upravi Breda Hrovatin.

Zaščititi rejne živali

Pred dvema tednoma so strokovnjaki na novinarski konferenci opozorili, da je bila bolezen ptičje gripe odkrita že v skoraj vseh sosednjih državah v regiji. Zato so jo po Posedijevih besedah pričakovali tudi pri nas. Zagotovili so, da smo v Sloveniji na izbruh pripravljeni.

Kot je izpostavil Posedi, z vidika pripravljenosti pričakujejo, da se bo virus razširil tudi na rejne živali, a se to ne bo zgodilo, če bodo upoštevani vsi ukrepi. "Spontani scenarij je, da se bo bolezen širila. Samo od rejcev in vseh vpletenih je odvisno, kako hitro in v kakšnem obsegu," je poudaril.

Leta 2006, ko je bil odkrit prvi primer ptičje gripe v Sloveniji, je šlo sicer za drug podtip, H5N1. Ta podtip je bil nevaren tudi za ljudi.

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...