Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar

Zaradi plač in delovnika manj zanimanja za delo v gostinstvu in turizmu

Slovenija | 13.11.2016, 10:00

V gostinstvu in turizmu je premalo ustrezno usposobljene delovne sile, zato so delodajalci in sindikati v teh panogah napovedali skupni projekt, preko katerega bi oblikovali nov plačni model v gostinstvu. Nizke plače in neenakomeren delovni čas sta po njihovem glavna razloga za pomanjkanje zanimanja za ta poklic.

V gostinstvu in turizmu dosegajo rekordne rezultate, a ustreznih delavcev manjka, ker so plače nizke, delovniki pa dolgi. »Gre za manj ugoden delovni čas, nenehno delo z ljudmi, kar od zaposlenih zahteva velik napor. Dejstvo je tudi, kar vidimo z delodajalskega vidika, kandidati za zaposlitev, ki prvič stopajo na trg dela, jim zelo manjka praktično izobraževanje.« Zato sta generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole in generalna sekretarka Sindikata gostinstva in turizma Slovenije Karmen Leban napovedala skupni projekt za preoblikovanje novega plačnega modela v gostinstvu. Pomanjkanje delavcev sili delodajalce k najemanju študentov. Večja prožnost v zakonu bi pripomogla tudi k reševanju razširjenega dela na črno in študentskega dela. Smole trdi, da ne želijo lažjega odpuščanja, ampak zakonska določila, ki bodo upoštevala posebnosti panoge in jih bodo delodajalci lahko spoštovali ter bodo konkurenčni delodajalcem v drugih državah.

Težave so tudi viški ur, ki bi morali biti vsaj plačani, če se že ne morejo izkoristiti, je povedala Lebanova in dodala. »Mora biti spoštovanje pravno-veljavnih dogovorov. Kolektivna pogodba je tu zelo jasna, pri nas pa prihaja tu do velikih problemov glede delovnega časa, tudi v družbah, kjer je lastnik država.«

Konec leta se izteče kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma, takrat bodo v pogajanja vstopili na nov način. »Zagnali bomo projekt novega plačnega modela v gostinstvu, to je eden izmed nosilnih projektov, zato, ker so plače gostinskih delavcev po našem mnenju eden od ključnih vzrokov za to, da ni ljudi v panogi,da se premalo otrok odloča za nosilne poklice in da imamo večni problem s kadri v gostinstvu,« pojasnjuje Lebanova.

Povprečna plača zaposlenih v gostinstvu je konec julija znašala približno 760 evrov neto. Najvišja je v sektorju nastanitev, kjer v povprečju znaša okoli 1.200 evrov bruto, najnižja pa za delo v lokalih, bifejih, restavracijah, kjer je v povprečju 860 evrov bruto. Sindikat predvideva, da je na minimalni plači vsaj 25.000 zaposlenih.

V sindikatu so se po zgledu kolegov iz Irske julija letos vključili v kampanjo Fair Hotels, ki prinaša posebno oznako za hotele, ki zagotavljajo, da pri njih ne prihaja do zaposlovanja na črno. Lebanova upa, da se bodo pridružili vsaj hoteli, ki imajo sklenjene podjetniške kolektivne pogodbe.

Slovenija, Sociala
Robert Friškovec (photo: Rok Mihevc) Robert Friškovec (photo: Rok Mihevc)

Sočutje ni pasivnost

Med 17. in 23. novembrom se po vsem svetu vsako leto v okviru Katoliške cerkve in drugih krščanskih cerkva ter skupnosti obhaja teden zaporov. Namen tedna zaporov je, da bi se kristjani zavedali ...

Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec) Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec)

Kako in kaj jesti

Z dr. Karin Kanc, doktorico medicine, specialistko interne medicine, iz zasebne ordinacije Jazindiabetes, tudi integrativno psihoterapevtko, smo ob Svetovnem dnevu sledkorne bolezni, ob Tednu ...