Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Dan slovenske hrane obeležili po vsej državi in tudi v zamejstvu

Slovenija | 18.11.2016, 15:17

V šolah, vrtcih in številnih ustanovah so danes, ko obeležujemo dan slovenske hrane, pripravili tradicionalni slovenski zajtrk. Pri tem so se politični predstavniki pridružili otrokom v izobraževalnih ustanovah v Sloveniji in tudi zamejstvu. Projekt ima več pomenov: širi ozaveščenost o zdravem prehranjevanju s hrano, pridelano pri nas, spodbuja odgovoren odnos do nje in poudarja pomen zajtrkovanja.

Pobudnik tradicionalnega slovenskega zajtrka je Čebelarska zveza Slovenije. Novost letošnjega dne je to, da so ob 10. uri dopoldne na 450 šolah zapeli pesem Lojzeta Slaka – Čebelar.

V vzgojno-izobraževalnih ustanovah in tudi nekaterih podjetjih so imeli tako danes načrtovano zdrav, domač zajtrk: med, maslo, kruh in jabolko. S tem projektom naših otrok ne učimo le o pomenu pri nas pridelane hrane, ki je okusnejša in hranljivejša, učimo jih tudi, da je zajtrk eden ključnih dnevnih obrokov. Prehranske navade, ki se oblikujejo v otroštvu in mladostništvu, vplivajo na način prehranjevanja in s tem tudi na zdravje v poznejša življenjskem obdobju. Dr. Matej Gregorič z NIJZ po opravljeni evalvaciji projekta poudarja, da je ta zelo uspešen, kar so ocenile tudi sodelujoče šole. Izkazal se je kot uspešen povezovalni mehanizem.

„Zadnji podatki kažejo, da se je navada zajtrkovanja izboljšala, beležimo trend izboljšave. Prav tako se je spremenil odnos do tega, znanje o pomenu zajtrka, zdrave prehrane, o pomenu čebelarstva, kmetijstva, kar je ključno za uspešnost tega projekta.“

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič pravi, da ima Slovenija enega boljših sistemov organizirane prehrane v šolah. V pripravo obroka je vključena tudi ekološka plat. Predsednik Čebelarske zveze Darko Noč.

„Drugo leto bi si želel,da je tu zraven partner tudi ministrstvo za okolje in da bi nekdo naredil študijo, kaj bi pomenilo, če bi mi šolam dobavljali mleko, med in podobno v refusi. Vam dam primer: Naša šola v Žirovnici potrebuje 10 kilogramov medu. To pomeni desetkrat po petdeset malih 20-gramskih embalaž medu, kar pomeni cel žakelj odpadkov samo od tega.“

Premier Miro Cerar je po zajtrku v vrtcu na Vrhovcih poudaril, da vlada podpira slovenske čebelarje. Zato so tudi sprožili pobudo, da bi ZN razglasili 20. maj za svetovni dan čebel. Poleg tega je vlada na svojem balkonu postavila čebelnjak, v katerega bodo spomladi naselili čebele, s čimer želijo pokazati, da spoštujejo čebelarstvo in samooskrbo s slovensko hrano. Sodelujoči pri projektu si želijo, da bi Tradicionalni slovenski zajtrk postal del turistične ponudbe. Projekt že posnemajo v Avstriji, na Češkem in Madžarskem.

Slovenski zajtrk je bil prisoten tudi na skupini mizi sodelavcev Radia Ognjišče. Lepa gesta, da na ta način podpiramo domačo hrano, predvsem pa pridelovalce iz domovine in kaj lepšega je to storiti tudi v letu praznovanju naše 25-letnice.

Slovenija, Kmetijstvo, Hrana in okolje
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Lea Cok (photo: Zeljko_Stevanic) Lea Cok (photo: Zeljko_Stevanic)

Igralka Lea Cok: Duša ni zahtevna, ego je.

Lea je izredno simpatična, nadarjena mlada ženska, zvesta sebi, polna energije in navdušenja. Igralka, plesalka, pevka, interpretka, vsestranska ustvarjalka. Že v času študija je nastopala na ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...