Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Kitajski kristjani (foto: asianews.it)
Kitajski kristjani

Vatikan ni odobril škofovskega posvečenja na Kitajskem

Cerkev po svetu | 08.11.2016, 08:27 Marta Jerebič

Iz Kitajske prihajajo poročila o škofovskih posvečenjih duhovnikov, ki pripadajo neuradni oziroma papežu zvesti Katoliški Cerkvi. Vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke je poudaril, da Sveti sedež ni odobril nobene posvetitve, prav tako uradno ni bil obveščen o teh dogodkih. Če je do posvečenj dejansko prišlo, predstavljajo težko kršitev kanonskega prava, je zapisal in dodal, da ni dopustno nobeno škofovsko posvečenje brez potrebne papeške odobritve, niti s sklicevanjem na posebna osebna prepričanja. V kitajskih medijih se širijo tudi govorice, da sta Sveti sedež in Kitajska tik pred objavo sporazuma. Papež Frančišek se je o odnosih med državama nedavno izrazil z misijo, da stvari, opravljene na hitro, niso dobre.

Agencija Asianews poroča, da se novica o posvetitvi nanaša na p. Donga Guanghuo, duhovnika neuradne Cerkve iz Hebeija, ki se je dal zasebno posvetiti v škofa, škofovsko posvečenje pa je ponudil tudi drugim. Vendar ni jasno, kdo in kdaj naj bi ga posvetil v škofa. Nekateri menijo, da je to storil zaradi obupa, da bi pokazal na vatikanski odnos do neuradne Cerkve na Kitajskem, saj Sveti sedež že 20 let ni imenoval nobenega škofa, ampak za določenega duhovnika le nakazal, naj bo apostolski administrator. Spet drugi menijo, da je to delo vladnega vohuna, ki želi ponižati katoličane neuradne Cerkve.

V medijih so se pojavile novice, da naj bi sporazum med Vatikanom in Kitajsko med drugim priznal izobčene škofe državno priznanega Domoljubnega združenja. A to ni tako preprosto, je za Romereports pojasnil direktor agencije Asianews Bernardo Cervellera. »Mislim, da Cerkev ne more sprejeti vse izobčene škofe naenkrat, saj so med njimi tudi škofje, ki imajo žene in otroke. So škofi, ki zavračajo spravo,« je dejal p. Cervellera in dodal: »Sveti sedež poskuša doseči sporazum, ki ne bi ogrozil katoliškega nauka, hkrati pa bi zaščitil škofe neuradne Cerkve in dosegel izpustitev zaprtih škofov. Menim, da kardinal Parolin ne želi prodati katoliške vere in jo zapreti v roke Katoliškemu domoljubnemu združenju, ampak želi sodelovati z vlado pri izboljševanju verske svobode za Cerkev,« je dejal p. Cervellera.

Sicer pa iz Kitajske še vedno nenehno prihajajo poročila o preganjanju, zapiranju in prisilni indoktrinaciji škofov. Eden od uradnih škofov, na visokem položaju v domoljubnem združenju, je za Asianews povedal, da so lutke v rokah vlade. Delajo le tisto, kar jim naročijo.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...