Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Papež pri katehezi: Biti moramo orodja usmiljenja za naše bližnje

Svet | 12.10.2016, 10:58 Marjana Debevec

Papež Frančišek je dopoldne nadaljeval svoje redne kateheze o pomenu usmiljenja in zatrdil, da ni dovolj izkusiti Božje usmiljenje v lastnem življenju, ampak moramo mi postati orodja in znamenja usmiljenja za druge. Usmiljenje pa po papeževih besedah ni pridržano le za posebne trenutke, ampak obsega celotno naše življenje. Ob sklepu je znova pozval k prenehanju vojne v Siriji.

Po papeževih besedah smo lahko pričevalci usmiljenja z vsakdanjimi, preprostimi dejanji, saj bomo prav po njih tudi sojeni: Lačen sem bil in ste mi dali jesti in tako dalje. Gre za telesna dela usmiljenja, katerim pa se pridružujejo tudi duhovna dela usmiljenja. Ta zadevajo potrebe ljudi, zaradi katerih danes mogoče še bolj trpijo kot pa zaradi telesnega pomanjkanja.

Po papeževih besedah pa nam ni treba iskati daleč, da bi lahko živeli usmiljenje, saj so pogosto prav ljudje ob nas potrebni pomoči. »Za svet, ki ga je prizadel virus brezbrižnosti, so dela usmiljenja najboljši protistrup«, je zatrdil Frančišek. Učijo nas namreč pozornosti do temeljnih potreb naših najmanjših bratov, v katerih je navzoč Jezus je dejal sveti oče in dodal: »Prepoznati njegov obraz v človeku v potrebi je pravi izziv brezbrižnosti. Pomaga nam biti čuječi, da ne bi šel Kristus mimo nas in ga mi ne bi prepoznali.« Po papeževih besedah smo namreč vse prevečkrat raztreseni in brezbrižni ter tako izgubimo priložnost, da bi se srečali z Gospodom.

Obenem pa je sveti oče prepričan, da bomo z dejanji ljubezni izvedli pravo kulturno revolucijo, kot so to storili mnogi svetniki. »Pomislimo na Mater Terezijo. Ne spominjamo se je toliko zaradi mnogih hiš, ki jih je odprla po svetu, ampak zato, ker se je sklanjala nad vsakim človekom, ki ga je našla na cesti, da bi mu povrnila njegovo dostojanstvo.« Preko takšnih dejanj po papeževih besedah Jezus Kristus skrbi za najmanjše brate, da bi vsakemu prinesel Božjo nežnost in bližino.

Za nujnost končanja vojne v Siriji...

Papež Frančišek je ob sklepu današnje splošne avdience znova zagotovil svojo bližino žrtvam nečloveškega konflikta v Siriji. »Čutim nujno potrebo, da ponovim moj poziv in z vsemi močmi rotim odgovorne, naj takoj ustavijo ogenj. Premirje naj bo spoštovano vsaj za nujen čas, ki je potreben za evakuacijo civilistov, še posebej otrok, ki so še vedno ujeti pod krvavimi bombardiranji.«

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...