Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Med novimi kardinali bosta tudi nuncij iz Sirije in albanski duhovnik

| 10.10.2016, 13:22 Marjana Debevec

Papež Frančišek je v nedeljo napovedal, da bo 19. novembra imenoval 17 novih kardinalov z vseh celin. Trinajst izmed novoimenovanih članov kardinalskega zbora še ni dopolnilo 80 let, kar pomeni, da imajo tudi volilno pravico. Štirje cerkveni dostojanstveniki, starejši od 80 let, bodo kardinalsko čast prejeli za posebne zasluge v katoliški Cerkvi. Kardinalski kolegij bo po slovesnem imenovanju novih kardinalov 19. novembra glede na trenutno stanje štel 121 kardinalov z volilno pravico.

Sedemnajst novih kardinalov prihaja iz petnajstih držav. Po dva sta na čelu evropskih, ameriških in afriških škofij, eden izmed njih pa prihaja iz otoške države Mavricij. Iz Latinske Amerike prihajajo trije novi kardinali, iz Azije in Oceanije bo kardinalski klobuk prejel tamkajšnji škof. V Vatikanu je papež kardinalski naziv podelil prefektu novega dikasterija za družino, laike in življenje, Američanu Kevinu Josephu Farrellu. Posebno znamenje pa sveti oče svetu pošilja z imenovanjem albanskega duhovnika, 88-letnega Ernesta Simonija, ki je veliko pretrpel pod komunističnim režimom. Tradicionalna kandidata za podelitev kardinalske časti, beneški patriarh in torinski nadškof, tokrat nista prišla na vrsto.

Med novimi člani kardinalskega zbora bo tudi nuncij v Siriji, nadškof Mario Zenari. Imenovanje slednjega v kardinalski zbor je neobičajno, saj naj bi po papeževih besedah tudi kot kardinal še naprej opravljal službo nuncija. Nadškof Zenari je v pogovoru za Radio Vatikan zatrdil, da gre kardinalski naziv predvsem Siriji, ki je v teh letih vojen toliko pretrpela. »Kardinalski klobuk, čast, gre torej tem ljudem, tem otrokom, ki trpijo, ubogim ljudem, ki nosijo posledice tega strašnega konflikta«, je dejal nuncij Zenari.

Spomnimo, da so prav otroci pobudniki peticije, v kateri pozivajo k miru v svoji domovini. Peticijo, ki so jo podpisali katoliški in pravoslavni otroci, bodo na sedežu Evropske unije v Bruslju in na sedežu Organizacije Združenih narodov v Ženevi predstavili trije patriarhi. Mednarodna skupnost namreč še ni pokazala resne volje za končanje te strašne morije.

Življenje v nenehno obleganem sirskem mestu Alep je medtem iz dneva v dan slabše. V pogovoru za Radio Vatikan je tamkajšnji maronitski škof Joseph Tobji povedal, da ni več varnega kotička v porušenem sirskem mestu, ki ga sam imenuje »novi Berlin«, saj je razdeljeno na dva med seboj nasprotujoča si dela.

V podporo otrokom iz Alepa smo tudi po slovenskih župnijah v četrtek molili za mir, v Italiji pa so v nedeljo pripravili pohod za mir iz Preggiue v Assisi.

Kardinalski kolegij bo po slovesnem imenovanju novih kardinalov 19. novembra glede na trenutno stanje štel 121 kardinalov z volilno pravico. Zgornja meja števila kardinalov volilcev je 120. 28. novembra bo senegalski kardinal Theodore-Adrien Sarr dopolnil mejo 80 let in s tem izgubil svoj glas pri izbiri novega papeža.

20. novembra, na praznik Kristusa Kralja in ob sklepu jubilejnega leta, naj bi papež Frančišek skupaj z novimi kardinali daroval slovesno sveto mašo.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...