Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Migranti v čolnu (foto: Radio Vatikan)
Migranti v čolnu

Kakšen je lahko odgovor kristjanov na skrajništvo?

Slovenija | 09.10.2016, 00:10 Marjana Debevec

Papež Frančišek je prepričan, da je osebno prijateljstvo z muslimani lahko eno izmed učinkovitih sredstev v boju proti islamizmu. Ne smemo se bati »drug z drugim razpravljati kot brat z bratom«, je sveti oče po navedbah vatikanskega časnika L'Osservatore Romano dejal na srečanju s predstavniki Svetovnega judovskega kongresa. Teološke razprave so pri tem stvar teologov; naša stvar pa so prijateljstva z ljudmi, ki nimajo tako skrajnih prepričanj.

Skrajništvo je sovražnik dialoga, je dejal Frančišek. Takšne bolj ali manj maloštevilčne skupine so po njegovih besedah navzoče v vseh veroizpovedih, tudi med katoličani. Zato je dobro, če sklepamo prijateljstva, je Frančišek pojasnil svojim judovskim sogovornikom. »Molim za vas in za muslimane in vem, da tudi mnogi med vami in številni muslimani molijo zame«, je prepričan sveti oče.

Evropa sicer po mnenju papeža Frančiška trpi zaradi pomanjkanja ustvarjalnosti. Simptomi za to so upadanje števila rojstev in pomanjkanje delovnih mest, kar je odgovorno za nekakšno »evropsko utrujenost«, je po navedbah L'Osservatoreja v pogovoru z judovsko delegacijo povedal papež. Ob tem je izrekel tudi kritiko zakrnele migrantske politike. »Evropa je nastala iz neštetih priseljevanj«, je dejal. »Zdaj pa vidim, da se zapira

In kako na begunski val, ki se znova bliža Evropi, gleda s. Emanuela Žerdin, ki je že sodelovala na meji s Hrvaško v prvem srečanju Slovencev z begunci? »Mislim, da nas begunci vedno znova lahko presenetijo. Glavno vprašanje, ki sem si ga jaz takrat postavila, je bilo: Ali je Bog med begunci? Če je Bog, potem bom tudi jaz tam. Oni so muslimani. Ali je Bog med begunci? Jaz sem prepričana, da je. Zato bom spet šla. In drugo vprašanje, ki me zmerja muči: Kakšnega Jezusa oni srečajo, ko se srečajo s krščanstvom? Kakšno krščanstvo oni srečajo? Ali ga sploh srečajo? Oni pridejo s svojo močno vero, s svojo celo fanatično vero. Kakšen je ta Jezus, ki ga srečajo v Evropi in ali ga sploh srečajo«, se je še vprašala s. Emanuela Žerdin.

Papež Frančišek pa obenem priznava, da je migracija povezana tudi z različnimi nevarnostmi; toda rešitev za to se po njegovem mnenju imenuje integracija. Sprejem prišlekov in njihovo vključevanje v družbo bi morala biti med seboj tesno povezana. »Sprejem brez vključevanja ni dober«, je pojasnil papež. Sam je opozoril na družine, ki jih je aprila osebno pospremil z Lezbosa v Rim. Otroci zdaj že govorijo italijansko »kot materni jezik« in imajo italijanske prijatelje. Za odrasle je malo težje, vendar marljivo iščejo pot za vstop v svet dela, še piše na spletni strani Družine.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Politika, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...