Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Brglez želi otežiti zbiranje referendumskih podpisov

Slovenija | 09.08.2016, 20:39

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je prišel na idejo, da bi popravil referendumsko zakonodajo. Potem ko je ustavno sodišče odločilo, da je v primeru referendumskih pobud delavcev migrantov šlo za zlorabo instituta, je Brglez prepričan, da mora ukrepati. Manipulacij je preveč, referendum ni pravica, poudarja. Za mnenje smo vprašali ustavnega pravnika in enega večjih poznavalcev volilne zakonodaje Jurija Toplaka.

Po Brglezovem predlogu bi po novem za začetek postopka za zbiranje podpisov za referendum pobudniki morali vložiti pobudo z overjenimi podpisi. Toplak pravi, da je ustavno sodišče o takšnem spreminjanju zakonodaje v preteklosti že odločilo. "Takrat je sklenilo, da če je overovljene podpise težje zbrati kot neoverovljene, je zahteva o overovljenih podpisih protiustavna ovira. Ustavno sodišče takrat ni imelo pred sabo nobene študije, nobenega dokaza, da je ene podpise teže zbirati kot druge."

Po trenutni ureditvi je mogoče pobudo vložiti z 2.500 neoverjenimi podpisi, kar po Brglezovem mnenju omogoča največ manipulacij. A ravno to, da poudarja, da bo treba pravico do referenduma omejiti, je sporno. "Brglez je vnaprej napovedal, da želi pobudnikom referenduma otežiti delo. Če se bo ustavno sodišče držalo svoje prejšnje razlage ustave, bo ta zakon, ki ga je predlagal Brglez, razveljavilo. A ustavno sodišče lahko tudi odloči, da je v preteklosti napačno razumelo ustavo. To je vselej verjetno," je poudaril Toplak. Sicer velja poudariti, da je za sprejem sprememb referendumske zakonodaje potrebna najmanj dvotretjinska večina poslanskih glasov. Da bi jo Brglez dobil, ni zelo verjetno.

Slovenija, Politika
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...