Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Helena Križnik
Krompir (foto: ARO)
Krompir

Odkupne cene kmetijskih pridelkov skokovito padajo

12.08.2016, 12:06

Cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih so bile v letošnjem juniju za 6,3 odstotka nižje kot pred letom dni. Največji padec cen se je zgodil v skupini živali in živalskih proizvodov, kjer so cene padle za 7,6 odstotka, odkupne cene v rastlinski pridelavi pa so bile letos nižje za 3,3 odstotka, so sporočili s Statističnega urada RS.

Cene v Sloveniji pridelanega sadja so bile letos junija v povprečju nižje za 13,4 odstotka v primerjavi s cenami pred letom dni, cene zelenjave pa nižje za 1,3 odstotka, so v sporočilu za javnost zapisali na Statističnem uradu.

Živinoreja v posebej rdečih številkah

Pogled na področje reje živali kaže še veliko bolj pereče stanje. Cene živalskih proizvodov so se v letu dni v povprečju znižale za 14,3 odstotka, na ta padec pa najbolj vpliva odkupna cene mleka, ki je, po podatkih statističnega urada, od junija lani padla za 16,7 odstotka. Nekoliko manjši je padec na področju odkupnih cen živine, saj so se odkupne cene živali za zakol v povprečju znižale za 2,4 odstotka. Stanje v prašičereji se je v zadnjem letu nekoliko popravilo, odkupne cene goveda in perutnine pa so bistveno nižje kot pred letom dni.

Komentar: Varljivost statistike?

Pričakovati je, da bo naslednje statistično poročilo, ki bo vključevalo pogled na dogajanje v letošnjem juliju, pokazalo še bistveno višji padec odkupnih cen kmetijskih pridelkov pri kmetih. Zaradi narave zbiranja podatkov se namreč v rastlinskem delu statistike odkupnih cen v mesecu juniju še ni odrazil letošnji drastičen padec odkupnih cen žit, statistiko je celo nekoliko izboljšala višja cena koruze v zrnju, ki pa jo kmetje tem času prodajajo le še v zelo majhnih količinah, saj vemo, da jih velika večina nima svojih lastnih skladiščnih kapacitet.

Letos je statistika zabeležila tudi dvig odkupne cene krompirja in sicer v juniju za 15,1 odstotka glede na lansko leto. Zavedati pa se je potrebno, da so lani bili kmetje primorani prodajati krompir po izjemno nizkih cenah in da so tudi cene krompirja, ki jih pri trgovcih dosegajo letos, daleč pod evropskim povprečjem. Slednje kaže na slabo povezanost in pomanjkanje skupnega nastopa na trgu, kar je vsekakor prednostna naloga zadrug.

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec) Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec)

Urša Cankar Soares: Tega si nisem jaz izmislila

Potem ko je matični odbor potrdil spremembe družinskega zakonika, jih bo na seji, ki se začne prihodnji teden, sprejemal še državni zbor. Na seji odbora so sodelovali tudi nekateri predstavniki ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...