Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Naravni estrogeni v kravjem mleku niso nevarni

Kmetijstvo | 05.08.2016, 11:04

V zadnjih letih se vse več raziskav ubada z vprašanjem, kako estrogeni, ki so po različnih poteh prisotni v okolju, še posebej v hrani, potencialno vplivajo na ljudi, oziroma na delovanje spolnega sistema predvsem pri moškem, deloma pa tudi pri ženskah. V tem pogledu je bilo slišati veliko trditev, da naj bi tudi uživanje mleka krav, ki so breje, pomenilo določeno tveganje. Raziskovalci Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani so dokazali, da uživanje kravjega mleka, ki vsebuje naravni estrogen, nima negativnih učinkov za zdravje.

V študiji so slovenski raziskovalci iz Centra za genomiko živali pri Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani skušali raziskati, kakšen vpliv imajo različne količine naravnega estrogena v mleku na raven tega hormona v krvi odrasle miši. Namen študije je bil oceniti, ali uživanje kravjega mleka z različnimi količinami estrogena vpliva na raven hormona v krvi in posledično na spolne organe miši.

Predstojnik Centra za genomiko živali pri Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič pojasnjuje:"Naša študija je pokazala, dokaj zanesljivo lahko rečemo, da mleko krav ne vsebuje tako visokih količin teh hormonov, da bi ti lahko vplivali na zdravje, tako pri moških kot pri ženskah. Kljub temu, da je bila študija narejena na miših, smo dokazali, da estrogeni iz mleka lahko vplivajo na delovanje spolnega sistema, vendar samo v dozah, ki so nekje 1000 krat ali še več višje, kot jih normalno najdemo v mleku, kar pa je verjetno tako visok razpon, da tudi za človeka to pomeni, da mleko neke nevarnosti ne predstavlja."

Mišim so namreč med raziskavo dajali večje koncentracije estrogena in izkazalo se je, da ta ni vplivala na zdravstveno stanje miši. Spremembe so opazili le pri 1000-krat povečani koncentraciji estrogena, takšna doza pa je v naravnem kravjem mleku skorajda nemogoča.

Znano je dejstvo, da mleko krav, brejih več kot 6 mesecev, vsebuje do 20 krat več naravnega estrogena, kot mleko krav, ki še niso breje. V praksi rejci krav prenehajo z molžo dva meseca pred predvideno telitvijo, ta doba presušitve pa je odločilnega pomena za dobro kondicijo in zdravje krave ter njeno mlečnost v prihodnjem laktacijskem ciklusu. To posledično pomeni, da v prehransko verigo približno mesec dni prihaja tudi mleko, ki vsebuje povišano stopnjo naravnih estrogenov. Je pa ob tem potrebno dodati še pojasnilo, da na kmetijah nikoli niso vse krave enako breje in se torej z mešanjem mleka, ob oddaji v mlekarno, vrednosti hormonov še znižujejo.

Rezultati študije slovenskih raziskovalcev so bili objavljeni tudi v zadnji številki ameriške strokovne revije Journal of Dairy Science.

Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...