Slavi Košir
Jakob Čuk
Meta Potočnik
Metka Zevnik (foto: Izidor Šček)
Metka Zevnik

Gibanje za otroke in družine za hitro odpravo pomanjkljivosti na področju posvojitev in skrbništva

02.06.2016, 16:58 Marta Jerebič

Gibanje za otroke in družine je predstavilo predlog novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Z njo naj bi odpravili pomanjkljivosti na področju posvojitev in skrbništva, ki so se še zlasti pokazale v nedavnem primeru dečkov, odvzetih starim staršem in nameščenih v rejništvo.

Nekatere podobne rešitve so sicer že v predlogu družinskega zakonika, ki pa je šel šele v javno razpravo in v veljavi ne bo prej kot konec prihodnjega leta. Predlog gibanja pa bi lahko začel veljati veliko prej, saj naj bi ga državni zbor obravnaval po skrajšanem postopku.

V Gibanju za otroke in družino predlagajo, da se staršu v primeru pravnomočne obsodbe na zaporno kazen petih ali več let zaradi storitve naklepnega kaznivega dejanja odvzame roditeljsko pravico, je pred vložitvijo pobude v DZ povedala Metka Zevnik iz gibanja. Po njihovem predlogu je treba tudi omogočiti starim staršem posvojitev vnukov, če ti ostanejo brez staršev.

Zakon naj nadalje določi, da center za socialno delo takoj imenuje skrbnika za otroka, če je to v njegovo korist, je dejala Zevnikova. Poleg tega naj center posebej upošteva želje in predloge otrokovih starih staršev, prav tako pa tudi poslednjo voljo enega ali obeh umrlih staršev, če je bila ta izražena v obliki notarskega zapisa ali na kakšen drug nedvoumen način.

 

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dolina (photo: Župnija Dolina) Dolina (photo: Župnija Dolina)

Dolinski zvonovi utihnili po več kot tisoč letih

Po odredbi tržaškega sodišča so v Dolini pri Trstu v torek zasegli zvonove mogočnega zvonika župnije sv. Urha. Tamkajšnji župnijski upravitelj Klemen Zalar je nad dejanjem razočaran. Razlog naj bi ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...