Marjan Bunič
Boštjan Smole
Tanja Dominko
Metka Zevnik (foto: Izidor Šček)
Metka Zevnik

Gibanje za otroke in družine za hitro odpravo pomanjkljivosti na področju posvojitev in skrbništva

02.06.2016, 16:58 Marta Jerebič

Gibanje za otroke in družine je predstavilo predlog novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Z njo naj bi odpravili pomanjkljivosti na področju posvojitev in skrbništva, ki so se še zlasti pokazale v nedavnem primeru dečkov, odvzetih starim staršem in nameščenih v rejništvo.

Nekatere podobne rešitve so sicer že v predlogu družinskega zakonika, ki pa je šel šele v javno razpravo in v veljavi ne bo prej kot konec prihodnjega leta. Predlog gibanja pa bi lahko začel veljati veliko prej, saj naj bi ga državni zbor obravnaval po skrajšanem postopku.

V Gibanju za otroke in družino predlagajo, da se staršu v primeru pravnomočne obsodbe na zaporno kazen petih ali več let zaradi storitve naklepnega kaznivega dejanja odvzame roditeljsko pravico, je pred vložitvijo pobude v DZ povedala Metka Zevnik iz gibanja. Po njihovem predlogu je treba tudi omogočiti starim staršem posvojitev vnukov, če ti ostanejo brez staršev.

Zakon naj nadalje določi, da center za socialno delo takoj imenuje skrbnika za otroka, če je to v njegovo korist, je dejala Zevnikova. Poleg tega naj center posebej upošteva želje in predloge otrokovih starih staršev, prav tako pa tudi poslednjo voljo enega ali obeh umrlih staršev, če je bila ta izražena v obliki notarskega zapisa ali na kakšen drug nedvoumen način.

 

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje) Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje)

Nuncij: Slovenija potrebuje Jezusa!

Frančiškanski redovi so včeraj obhajali praznik vtisnjenja ran sv. Frančišku. Sveto mašo je v baziliki Marije Pomagaj daroval apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich. Zbrane je ...

Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash) Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash)

Anja Klančar: Samomor je skrivnost

10. septembra obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. V Sloveniji vsako leto zaradi samomora umre približno 400 ljudi, na srečo pa zadnja leta opažamo znaten upad števila. Naša gostja je ...