Slavi Košir
Miha Močnik
Petra Stopar
Metka Zevnik (foto: Izidor Šček)
Metka Zevnik

Gibanje za otroke in družine za hitro odpravo pomanjkljivosti na področju posvojitev in skrbništva

02.06.2016, 16:58 Marta Jerebič

Gibanje za otroke in družine je predstavilo predlog novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Z njo naj bi odpravili pomanjkljivosti na področju posvojitev in skrbništva, ki so se še zlasti pokazale v nedavnem primeru dečkov, odvzetih starim staršem in nameščenih v rejništvo.

Nekatere podobne rešitve so sicer že v predlogu družinskega zakonika, ki pa je šel šele v javno razpravo in v veljavi ne bo prej kot konec prihodnjega leta. Predlog gibanja pa bi lahko začel veljati veliko prej, saj naj bi ga državni zbor obravnaval po skrajšanem postopku.

V Gibanju za otroke in družino predlagajo, da se staršu v primeru pravnomočne obsodbe na zaporno kazen petih ali več let zaradi storitve naklepnega kaznivega dejanja odvzame roditeljsko pravico, je pred vložitvijo pobude v DZ povedala Metka Zevnik iz gibanja. Po njihovem predlogu je treba tudi omogočiti starim staršem posvojitev vnukov, če ti ostanejo brez staršev.

Zakon naj nadalje določi, da center za socialno delo takoj imenuje skrbnika za otroka, če je to v njegovo korist, je dejala Zevnikova. Poleg tega naj center posebej upošteva želje in predloge otrokovih starih staršev, prav tako pa tudi poslednjo voljo enega ali obeh umrlih staršev, če je bila ta izražena v obliki notarskega zapisa ali na kakšen drug nedvoumen način.

 

 

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...