Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Komenda na Polzeli (foto: polzela.si)
Komenda na Polzeli

Tu je naš dom: Polzela

Radijski utrip | 31.05.2016, 16:35

Tokratna postaja našega pohajkovanja po Sloveniji je bila Polzela. Naša terenska ekipa se je povzpela na 734 metrov visoko Goro Oljko in od tam vam bo predstavljala lepote tega kraja z okolico, kjer se je rodila pesnica Neža Maurer - njeno rojstno hišo je občina odkupila in jo spremenila v muzej.

V Polzeli je ena od štirih postojank malteškega viteškega reda v Sloveniji, imenovanih komenda. Poleg Komende pri Kamniku in v Melju pri Mariboru je ta v Polzeli najbolje ohranjena. Tudi sicer je Polzela z malteškim viteškim redom močno povezana. Zakaj in na kakšen način boste izvedeli v današnjih javljanjih v okviru akcije Tu je naš dom iz Polzele, kjer so svoj pečat pustili tudi s celjski grofi.

8.50 Najprej je naše sodelavce pozdravil župan Polzele Jože Kužnik. Poleg prisrčne dobrodošlice v njihovem kraju je na kratko predstavil njihovo občino in kot največji znamenitosti izpostavil od daleč vidno Goro Oljko in pa v tem delu edinstveni, lepo obnovljeni grad Komenda.

Župan Jože Kužnik
Župan Jože Kužnik © ARO

9.40 O znameniti cerkvi sv. Križa na Gori Oljki je spregovoril župnik Jože Kovačec. Povedal je da tamkajšnje svetišče na vzvišenem mestu izvira iz 18. stoletja in ima znamenit oltar zadnje večerje. Največ ljudi se na Gori Oljki zbere 1. maja, ko je shod ob prazniku sv. Jožefa Delavca, sicer pa je glavni romarski shod ob žegnanju na Križevo nedeljo (nedeljo povišanja sv. križa). Župnik je povedal še, da je cerkev sv. Križa na gori Oljki posebna še zaradi podzemne cerkev pod glavno cerkvijo in ima tri oltarje. 

Cerkev sv. Križa na Gori Oljki
Cerkev sv. Križa na Gori Oljki © ARO

Župnik Jože Kovačec ob oltarju na Gori Oljki
Župnik Jože Kovačec ob oltarju na Gori Oljki © ARO

9.50 Pred mikrofonom se nam je pridružil malteški vitez Stanko Novak, ki je vitez postal leta 1997. Sicer Malteški viteški red v Sloveniji šteje 41 članov in ima o svojem delovanju v Sloveniji postavljeno tudi razstavo, ki je na ogled v gradu Komenda na Polzeli. Malteški viteški red je bil v tamkajšnjem gradu sicer navzoč 597 let, tudi župniki s Polzele so v gradu prebivali vse do 19. stoletja. Malteški vitezi so bili tudi pobudniki in meceni zidave cerkve sv. Križa na Gori Oljki leta 1757.

Malteški vitez Stanko Novak
Malteški vitez Stanko Novak © ARO

10.30 Častni občan občine Polzela Konrad Brunšek, je eden največjih poznavalcev začetka sadjarstva v Andražu nad Polzelo. Vzdržuje razstavo več kot 200 sort starih jabolk, ki jo je zbiral okoli 30 let. Gre za zbirko starih jabolk, ki so udomačene na teh krajih in večinoma izvirajo iz Graške genske banke. Sicer je Konrad Brunšek tudi lastnik stare zbirke predmetov, ki so jih nekoč uporabljali na njihovi kmetiji, iz roda v rod pa gre tudi njihova stara knjižnica. Svoje zbirke g. Brunšek tudi rad pokaže na njihovi kmetiji, ki ima za obiskovalce vedno odprta vrata.

Konrad Brunšek
Konrad Brunšek © ARO

11.15 O leta 2011 obnovljenem gradu Komenda pa je spregovorila Manuela Mlakar iz Turistično informacijskega centra Polzela. Grad je bil nekoč strateška točka in ima za seboj burno zgodovino, ki pa je v največjem delu povezana z Malteškim viteškim redom. Po obnovi je v gradu na na novo zaživela turistična, kulturna in družabna dejavnost, v gradu pa imata svoje prostore tudi tamkajšnja knjižnica in glasbena šola. Najnovejša pridobitev je spominska sobica pesnice Neže Maurer, ki se je rodila v Polzeli. Njeno hišo obnavljajo in bo postala muzej, zdaj pa lahko nekatere eksponate povezane s pesnico vidite na gradu Komenda.

Manuela Mlakar
Manuela Mlakar © ARO

11.30 Sicer pa lahko v občini Polzela doživite tudi raznovrstne turistične programe, ki so namenjeni različnim skupinam. Prvi je enodnevni izlet po poti Malteških vitezov, ki vključuje ogled gradu, župnijske cerkve, Gore Oljke in gradu Šanek z nekaterimi zanimivimi zbirkami, denimo starih traktorjev. Drugi program je namenjen romarjem in obiskovalce popelje po različnih cerkvah v Polzeli in okolici, tretji program pa je namenjen šolski skupinam, ki se lahko odločijo za ogled različnih zanimivosti. Polzela med drugim vabi tudi na Poletne večere na gradu, pa na Malteški tek po hmeljski poti in nenazadnje na srečanje Družina poje v Andaž pod goro Oljko. Letos bodo tam prepevali že 33-tič po vrsti.

Prijazne prodajalke Mercator Polzela imajo rade domače in so zelo prijazne do domačinov
Prijazne prodajalke Mercator Polzela imajo rade domače in so zelo prijazne do domačinov © Urša Sešek

13.15 V javljanju iz Mercatorja v Polzeli smo spoznali prijazno družinsko povezanost med prodajalci in tamkajšnjimi prebivalci, hkrati pa tudi tri predstavnike podeželske mladine, ki so nam predstavili svoje dejavnosti.

Predstavniki Drustva podezelske mladine Polzela Matej Dušič, Rok Satler in Angelika Vasle
Predstavniki Drustva podezelske mladine Polzela Matej Dušič, Rok Satler in Angelika Vasle © Urša Sešek

14.15 Naš terenski studio je domoval na Gori Oljki. Tam je planionski dom, ki ga kakega pol leta oskrbujeta Aleš in Berta Urlep. Vse skupaj se je za naše sodelavce začelo s svežimi žemljicami in nadaljevalo z okusno ponudbo. Vabljeni!

16.20 Župan Jože Kužnik nas je znova povabil v njihove kraje, tudi k mnogim prireditvam, ki jih pripravljajo v poletnem času. Predvsem vabijo na Goro Oljko, ki vabi k užitkom v naravi. Torej: pustite avto v dolini in jo mahnite na goro, ki se nam je danes predstavila v čudoviti luči.

Žemljice na Gori Oljki
Žemljice na Gori Oljki © ARO

Berta in Aleš Urlep
Berta in Aleš Urlep © ARO

Polno prgišče lepote...

Najdaljša raziskana vodna jama pri nas je eksotična Tajna jama: dolga je 1300 metrov in globoka 30 metrov. Izjemnost in posebnost te jame so izredno zanimivi meandersko oblikovani podzemni rovi, bogato kapniško okrasje, nahajališče aragonita in sadre ter življenjsko okolje ogroženih netopirjev. Jama se nahaja v občini Polzela in ima status naravne vrednote državnega pomena, zavarovana je kot naravni spomenik. Kljub temu je pred leti iz jame nenadzorovano izginjalo jamsko bogastvo, zato so morali leta 2007 njen vhod zazidati z vrati.

Bogastvo Tajne jame
Bogastvo Tajne jame © www.speleos-siga.org

Tajna jama pa še zdaleč ni edina znamenitost občine Polzela v Spodnji Savinjski dolini, ki leži ob starem cestnem križišču poti zahodnih predelov celjske kotline in Šaleške ter Zgornje Savinjske doline. Prav pomembna lega je bila ključna za zgodnjo poselitev tega območja, saj je Mark Avrelij v boju Rimljanov proti Germanom v Ločici ob Savinji zgradil močan tabor II. italske legije.

Ste vedeli, da je s Polzelo povezan tudi naš največji pesnik Prešeren? V gradu Komenda, ki je postavljen na vzpetini sredi kraja, je živel pesnikov stric, župnik na Polzeli Anton Muhovec. France Prešeren ga je redno obiskoval. Grad Komenda, ki se prvič omenja leta 1170 pod imenom Heilenstein, je bil od 14. do 18. stoletja v lasti malteških vitezov, po tem času pa je menjal več lastnikov. Njegova posebnost je antični lev iz pohorskega marmorja, postavljen na stopniščno ograjo ob glavnem vhodu. Malteška Komenda je na Polzeli spet oživela, saj so leta 2011 zaključili obnovo gradu.

Majhna občina s približno 2400 prebivalci pa se lahko pohvali s še enim gradom na severni strani, kjer stoji grad Šenek, ki je bil v lasti Celjskih grofov. Omeniti je treba še Goro Oljko, ki mogočno kraljuje nad Polzelo. Podobo tega 733 metrov visokega kraškega osamelca s cerkvijo Svetega Križa na vrhu je mogoče uzreti že od zelo daleč.

Radijski utrip, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...