Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Profesorski zbor ob zaključku lanskega leta (foto: Svobodna Slovenija)
Profesorski zbor ob zaključku lanskega leta

Srednješolski tečaj v Argentini

| 10.05.2016, 13:03 Matjaž Merljak

Slovenska skupnost v Argentini ima, med drugimi posebnostmi, dopolnilni tečaj slovenskega jezika in kulture na srednješolski ravni. Težko bi v kaki drugi slovenski skupnosti po svetu našli ustanovo, vsaj podobno našemu Slovenskemu srednješolskemu tečaju ravnatelja Marka Bajuka, ki je lani dopolnil 55 let nepretrganega delovanja.

Dejavnost ob 55. obletnici je bila izredna in leto smo zaključili nadvse uspešno. A še pred koncem decembra se je profesorski zbor zbral na redni seji, kjer je pregledal opravljeno delo in utrdil tudi pogled naprej. Med drugim so bile običajne volitve ravnatelja, ki potekajo vsaki dve leti. To pot je bil za novega ravnatelja izvoljen dr. Štefan Godec, podravnateljica pa je Tatjana Modic Kržišnik. Ob tem je ravnateljstvo zapustila prof. Neda Vesel Dolenc, ki je na tem mestu tečaj vodila zadnjih dvajset let. Dopolnila je tudi štirideset let poučevanja. Gotovo edinstven primer v našem izseljenskem šolstvu. A seveda poučuje na tečaju še naprej.

Pred začetkom pouka so se profesorji zbrali na seji, kjer so pripravili načrt za novo šolsko obdobje in določili datume učnih sobot. Tudi so se pogovorili o potrebi, da bi v zbor povabili nove, mlajše učne moči.

Leto pa se je delavno začelo s sprejemnim izpitom za vstop v prvi letnik. Potekal je v soboto, 5. marca. Predstavilo se je 16 kandidatov, ki so lani zaključili osnovno šolo na katerem izmed naših krajevnih tečajev. Izpit so vsi pozitivno opravili.

Zaključno slavje za leto 2015
Zaključno slavje za leto 2015 © Svobodna Slovenija

Uradni začetek šolskega leta pa je potekal v soboto, 12. marca. Najprej so bili popravni in dopolnilni izpiti za dijake, ki lani niso dosegli potrebnih pozitivnih redov. Sledilo je vpisovanje v letošnje letnike. Osrednja točka pa je bila začetna sveta maša, ki jo je daroval g. Franci Cukjati. Tam je tudi prvič naslovil sprejemne besede dijakom novi ravnatelj.

Letos obiskuje tečaj 115 dijakov. Opažamo, da zadnja leta število postopoma upada. Ta pojav je popolnoma razumljiv in je posledica dveh dejavnikov. Število otrok se tudi v slovenskih družina manjša. Potem pa vpliva dejstvo, da se slovenščina v družinah izgublja. Ker ves pouk na tečaju poteka v slovenskem jeziku, je pogoj za vpis, da ga dijak vsaj delno obvlada. Ne smemo pozabiti, da govorimo o tretjem in celo že četrtem rodu naše izseljenske skupnosti. Tudi v tem ni primera na svetovni ravni slovenskih emigracij.

Šolsko leto je v polnem teku. Prosimo zavetnika slovenskih šol, blaženega Antona Martina Slomška, da bi bilo uspešno in prijazno.

Dijaki ob Dnevu odprtih vrat
Dijaki ob Dnevu odprtih vrat © Svobodna Slovenija

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...