Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Šola svetega Martina, v ozadju cerkev Svetega Vida (foto: Tone Ovsenik)
Šola svetega Martina, v ozadju cerkev Svetega Vida

Novice iz Clevelanda

| 09.05.2016, 08:29 Matjaž Merljak

Pomladanski koncert, zajtrk s palačinkami, kronanje Majniške kraljice, prvo obhajilo - je le nekaj dogodkov, ki so popestrili življenje in srečevanje naših rojakov v ameriški Ljubljani.

Mesečnik Slovenski-ameriški časi nam je prinesel veselo novico, da bo v kratkem izšla imenitna knjiga dr. Edija Gobca Slovenski-ameriški inovatorji in izumitelji v angleškem prevodu pri založbi Družina. Bogata knjiga s slikami in ilustracijami obsega širšo slovensko prizadevnost v znanstvu in tehnologiji slovenskih rojakov, ki so ogromno doprinesli v inovacijah k izboljšanju našega bivanja, vse od zdravstvenih inovacij do vesoljskih poletov.

Knjiga je zanimiva tudi zato, ker to so vsi slovenski rojaki v Ameriki, ki so napredovali in dosegli visoke dosežke v svojih področjih. Zanimivo je, da tako majhen narod kot smo, ima takoštevilčne ljudi, ki premorejo toliko dobrega in izboljšajo naše življenje v skoraj vseh ozirih. Človek bi se lahko vprašal, kaj če bi ti znanstveniki bili doma v Sloveniji, bi dosegli iste rezultate, bi Slovenjo potisnili v svet znanosti in bi bila toliko bolj razpoznavna in seveda bogata in spoštovana? Žal pa so morali v svet zaradi enega ali drugega razloga, med katerimi je želja po zaslužku in pa seveda ideologija, ki jih je porinila v svet.

Knjiga dr. Edija Gobca
Knjiga dr. Edija Gobca © Tone Ovsenik
Najstarejši slovenski pevski zbor Zarja je uspešno odpel svoj pomladanski koncert v soboto, 23. aprila, v dvorani Slovenskega doma v predmestju Euclid, kjer ima svoj sedež. Po kosilu, kateremu je sledil koncert, so pevci pod vodstvom gospoda Eleršiča zapeli nekaj narodnih in umetnih pesmi, ki so opevale potnika v svet in končno vrnitev domov. V zboru so večina že starejši rojaki, saj ta zbor prav letos obhaja svojo stoto obletnico obstoja, kar je zavidljivo.

V nedeljo, 24. aprila, so se pa rojaki zvesto odzvali vabilu slovenske folklorne skupine Kres in prišli na zajtrk s palačinkami serviran v župnijski dvorani Marije Vnebovzete. Kresovci so se pohvalili s številčnim obiskom, saj so rojaki s tem obiskom podprli skupino za njihovo potovanje v Kanado v tem mesecu. Tam bo srečanje slovenskih folklornih skupin v Torontu. Mladi Kresovci bodo zastopali nas, rojake v Clevelandu.

Preteklo soboto je pa bilo srečanje pevcev ravno tako v Torontu. Tja so se podali pevci iz Chicaga in namreč zbor Špendov iz Chicaga in torontska dekliška skupina Plamen pod vodstvom Marije Ahačič Pollak, so odlično izvedli koncert in druženje po koncertu. Naj omenim, da dekliška skupina Plamen letos obhaja svojo 25-letnico prepevanja in se menda napoti tudi v Slovenijo ob jubileju.

Včeraj, v soboto, 7. maja, so šolski otroci Slovenske sobotne šole svetega Vida kronali Majniško Kraljico v cerkvi svetega Vida. Mlademu rodu so se pridružile tudi članice Oltarnega društva in pa nekateri verniki. Slednje bodo, kot skoraj vsak mesec, spet imele prodajo krofov v soboto, 14. maja.

Dogaja se pa vedno tudi v župniji Marije Vnebovzete. V nedeljo, 24. aprila, so imeli prvo obhajilo, ko so prvič prejele sveto evharistijo štiri mlade deklice. Župnikova prošnja je bila, naj molimo za te deklice, da bodo rasle v Jezusovem spoštovanju zakramenta, ki ga je dal Gospod.

Majsko kronanje v cerkvi Marije Vnebovzete bo v ponedeljek, 9. maja, z molitvijo rožnega venca in pete litanije z blagoslovom.

Društvo Najsvetejšega Imena se zbere mesečno pri skupni sveti maši in so v nedeljo podarili devet tisoč dolarjev župniji, za kar se župnik najlepše zahvaljuje članom.

Župnijski svet se je sestal pretekli teden in med drugim poročal o uspehu ribjih večerij, ki so bile servirane vse petke v postu pred veliko nočjo. Servirali so čez 3,600 obedov, kar je čez tristo več kot v lanskem letu. Znesek je pa bil več 20 tisoč dolarjev za župnijo.

Letos tudi mineva 100 let od ustanovitve ali dedikacije kulturnih vrtov v Clevelandu. Da bo Slovenski vrt lep in očiščen za številčne obiskovalce v letošnjem poletju, sta včeraj organizaciji KSKJ in AMLA prevzeli to delo.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...