Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Začenja se Teden gozdov

Politika | 20.05.2016, 13:50 Petra Stopar

Zadnji teden v maju je že več kot štirideset let posvečen slovenskim gozdovom. Z vrsto prireditev in dogodkov bodo številne ustanove vse do 2. junija opozarjale na pomen največjega slovenskega naravnega bogastva ter na nujnost skrbnega ravnanja z njim. Letošnja nit prireditev nosi naslov "Gozdovi za jutri - ohranimo jih".

Površina gozdov in lesna zaloga v Sloveniji sta se v zadnjih 50 letih večinoma povečevali. Državo je v letu 2014 pokrival dober milijon hektarjev gozda, zaloga lesa pa je dosegla 346 milijonov kubičnih metrov. Količina biomase narašča, zato so gozdovi in gozdne prsti v Sloveniji tudi ponor ogljikovega dioksida, ugotavljajo na statističnem uradu. Spremenila se je tudi drevesna sestava. S smreko spremenjeni sestoji so postali slabše odporni proti škodljivcem in naravnim ujmam, delež iglavcev pa se zmanjšuje na račun povečevanja deleža listavcev.

Ujme so zaradi podnebnih sprememb čedalje pogostejše, posledično je čedalje več poškodb drevja zaradi žuželk, bolezni, snegolomov, vetrolomov in žledolomov. Nazadnje se je del gozdov znašel v aprilski pozebi, ko so bili poškodovani predvsem listavci, ki so se olistali do 800 metrov nadmorske višine. »V višjih nadmorskih višinah je bilo drevje še neolistano oziroma so bili listi še mladi, tako da tam do oprijema mokrega snega ni prišlo in posledično ne do poškodb, deloma in mestoma pa je prišlo do pozeb, ki po našem mnenju ne bodo usodne za gozdno drevje. Kako pa bo z obrodom semena v gozdovih, pa bomo več lahko povedali tekom tega leta,« je po pozebi pojasnil prvi mož Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem.

Uvodna prireditev Tedna gozdov se bo ob 14.00 s posvetom začela v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, v sklopu prireditev Pomlad pod Triglavom, ob 16.00 pa tam sledi odprtje razstave 40 let evropske pešpoti v Sloveniji in Izzivi slovenskega gozda.

V ponedeljek se na Brdu pri Kranju začenja konferenca koordinacijskega mehanizma za področje gozdarstva med državami Srednje in Vzhodne Evrope ter Kitajske, kjer je Slovenija prevzela vlogo koordinatorke. Drugačen pogled na rastline in drevesa ponovno ponuja Dan očarljivih rastlin, prireditev, ki bo 27. maja potekala v ljubljanskem Biološkem središču. Sredi tedna bo vrata odprla razstava Gozdovi Kranjske industrijske družbe v galeriji Gozdarskega inštituta Slovenije ali razstave 500 let celjskih mestnih gozdov v Pečovniku pri Celju. Krog prireditev bo sklenjen 2. junija v Radečah na tradicionalnem Srečanju na Savi. Celoten pregled dogodkov je na voljo na spletni strani Zavoda za gozdove Slovenije.

Politika, Kmetijstvo, Hrana in okolje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.