Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Družbeno-civilne organizacije in sindikati opozarjajo na nevarnosti Cete

Politika | 13.05.2016, 15:53 Petra Stopar

Ministri za trgovino Evropske unije, med njimi Zdravko Počivalšek, se v Bruslju seznanjajo s pogajanji o čezatlantskih trgovinskih sporazumih. Kar zadeva stališče Slovenije, od Počivalška skupina sindikatov in civilnodružbenih organizacij pričakuje, da predvsem ne bo podprl sporazuma EU s Kanado. Pogajanja zanj so že končana, na mizi je tudi že osnutek besedila.

Čeprav na ministrstvu za gospodarstvo menijo, da sporazum EU s Kanado (Ceta), za Slovenijo ne bi prinesel večje neposredne koristi, bi bila lahko deležna posrednih pozitivnih učinkov zaradi izboljšanja stanja v uniji.

Toda v okoljski organizaciji Umanotera opozarjajo na nevarnosti Cete, še posebej nasprotujejo vključitvi mehanizma za reševanje sporov med vlagatelji in državami v ta sporazum. Tudi Katja Huš iz Greenpeacea je opozorila na spornost mehanizma ICS, saj da pušča možnost, da se bodo okoljski standardi v prihodnosti merili na podlagi tega, kak učinek imajo lahko na mednarodno trgovanje in poslovanje podjetij. Ob tem je spomnila na primer švedskega energetskega podjetja Vattenfall, ki zaradi načrta opuščanja jedrske energije toži nemško vlado. Na premajhno pozornost po ohranitvi standardov opozarjajo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije.

A kot je povedala komisarka za to področje Cecilia Malstrőm, je sporazum Ceta zelo dober za evropska podjetja, podjetnike in državljane. »V sporazumu Ceta je bila upoštevana večina vprašanj, pomembnih za EU, prav tako je zadovoljna kanadska stran. Imamo dober obojestranski dogovor, ki bo okrepil odnose med nami. Zdaj je napisan, o njem se bodo izrekli še evropski poslanci in države članice, medtem ko se o sporazumu z ZDA še pogajamo in smo na dobri poti,« je dejala ob prihodu na zasedanje trgovinskih ministrov v Bruslju.

Kot je znano, je sporazum EU in ZDA (TTIP) trši oreh, v Bruslju bi ga radi sklenili še v času predsedovanja ameriškega predsednika Baracka Obame, a se zavedajo, da je bolj kot hitrost pomembna vsebina.

Politika, Kmetijstvo, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...