Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
dr. Jože Krašovec (foto: Družina)
dr. Jože Krašovec

Skriti gost dr. Jože K.

| 12.04.2016, 11:51

Spet smo nekoga skrili in vi, poslušalci, ste ga počasi odkrili! V dobre pol ure smo vedeli, naš gost je duhovnik, ime mu je Jože, priimek pa smo potem še nekaj časa iskali. A prav dolgo ne.

Obiskal nas je akademik prof. dr. Jože Krašovec, ki je najprej povedal nekaj o svojem otroštvu v Sodni vasi pri Podčetrtku, o šolanju in študiju in področju svojega delovanja. Sicer pa je dr. Jože Krašovec doktor bibličnih ved, filozofije, teologije in zgodovine religij-religijske antropologije; redni član SAZU; za biblični študij Stare zaveze.

V letih 1970-1973 je študiral na Bibličnem inštitutu v Rimu in dosegel licenciat bibličnih ved. 1973-1974 je nadaljeval študij na Francoski biblični in arheološki šoli v Jeruzalemu in dosegel diplomo. 1974-1976 je nadaljeval študij na Bibličnem inštitutu v Rimu in 17. marca 1976 je dosegel doktorat iz bibličnih ved. 1979-1980 in 1981-1982 je študiral na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu in tam dosegel doktorat iz filozofije (promoviran 29. junija 1983). 1985-1986 je bil na študijskem dopustu v Parizu in Londonu in je 4. oktobra 1986 na Sorboni dosegel kombiniran doktorat: iz zgodovine religij-religijske antropologije (za Sorbono) in teologije (za Katoliški inštitut). Vse tri disertacije so objavljene.

Od 1976 naprej je predaval eksegezo Stare zaveze in biblično teologijo na Teološki fakulteti v Ljubljani in na oddelku v Mariboru: od 1976 do 1978 kot honorarni predavatelj, od 1978 do 1988 kot docent, od 1988 do 1992 kot izredni profesor, od 1992 kot redni profesor za biblični študij Stare zaveze. Od 1987 naprej je predstojnik katedre za Sveto pismo in judovstvo. 1987-1989 je bil prodekan Teološke fakultete v Ljubljani. Od marca do septembra 1990 je gostoval na univerzi v Cambridgeu (Anglija). Od rimskega študija dalje je poleti vsako leto na študiju po evropskih knjižnicah, večinoma v Jeruzalemu, Cambridgeu, Londonu, Münchnu, Oxfordu, Zürichu.

Dne 30. maja 1991 je bil na skupščini SAZU izvoljen za dopisnega člana v razredu za filološke in literarne vede (II. razred). 6. junija 1995 je bil izvoljen za rednega člana v razredu za filološke in literarne vede Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Isto leto ga je vodstvo največjega svetovnega znanstvenega združenja za raziskovanje Stare zaveze (The International Organazation for the Study of the Old Testament) v Cambridgeu izvolilo za člana posvetovalnega sveta svojega znanstvenega glasila Vetus Testamentum, ki je glavna mednarodna revija tega področja.

Od leta 1980 je strokovno vodil pripravo novega slovenskega prevoda Svetega pisma, ki je izšel jeseni leta 1996. Od začetka leta 1995 dalje je v imenu SAZU, obeh slovenskih univerz in vseh glavnih svetovnih svetopisemskih združenj organiziral Mednarodni simpozij o interpretaciji Svetega pisma, ki je skupaj s spremljevalnimi kulturnimi prireditvami od 17. do 20. septembra 1996 potekal v Cankarjevem domu v Ljubljani ob izidu novega slovenskega prevoda Svetega pisma. Na simpoziju je z referati sodelovalo 90 strokovnjakov, večina iz tujine.

V jeseni 1996 je bil imenovan v Akademski forum Združenih bibličnih družb za prevajanje Svetega pisma v Evropi in na Bližnjem vzhodu. V letih 1997-998 je za tisk pripravil obsežen zbornik predavanj pod naslovom Interpretacija Svetega pisma. Obisk v našem studiu je sklenil s pomenljivimi besedami iz prvega psalma: Blagor človeku, ki se boji Gospoda... Prisluhnite pogovoru z njim!

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...