Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Neža Bric z ovčarskim psom (foto: Osebni arhiv)
Neža Bric z ovčarskim psom

Umetnost komunikacije na štiri oči

| 11.04.2016, 14:48

Ne vem, če ste kdaj imeli priložnost opazovati, kako učinkovito lahko pes pomaga lastniku drobnice usmerjati, premeščati in zganjati skupaj čredo živali, ki bi jih en sam pastir izjemno težko obvladal. V primeru šolanih in naravno nadarjenih psov za to delo, bi lahko govorili tudi o umetnosti in kot smo lahko slišali v tokratni nedeljski oddaji, se vse skupaj dogaja pravzaprav na štiri oči. Gre za neposredno očesno komunikacijo med psom in ovco, ko pes s pogledom ovci pove, kdo je gospodar in kaj mora storiti, oziroma kaj od nje hoče.

Pastirski ali ovčarski pes?

Naša gostja v nedeljski kmetijski oddaji, Neža Bric pravi, da ljudje ta dva pojma mešajo. pastirski psi pomagajo pri varovanju črede, so večji in so ponavadi tudi v barvah živali, ki jih varujejo. So precej bolj samostojni in neodvisni in s čredo, ki jo pasejo oziroma varujejo ostajajo ves čas. Po drugi strani pa so ovčarski psi stalno z lastnikom in le tega spremljajo pri obiskih črede in mu pri vseh delih s čredo pomagajo tako, da živali usmerjajo v želeno smer, pomagajo pri premeščanju in jih zganjajo skupaj. Ovčarski psi so ponavadi manjši imeti pa morajo dobro kondicijo.

Ovce se ovčarskih psov ne bojijo, jasno pa vedo kdo je gospodar in koga morajo obogati. Naša gostja Neža Bric je v oddaji povedala, da se večina komunikacije med psom in ovco zgodi v samem pogledu med obema živalma, in čeprav se kdaj zdi, da ovčarski pes ovco tudi ugrizne, se to ne sme zgoditi. Če bi na primer na tekmovanjih ovčarskih psov prišlo do ugriza, je tak pes takoj izključen iz tekmovanja. Prav zato je pomembna pravilna odbira živali in šolanje ovčarskih psov, ki je zahtevno in terja veliko truda.

Neža Bric je povedala, da trenutno v Sloveniji obstajajo trije pašniki, ki so namenjeni izobraževanju ovčarskih psov. Na tistem na njihovi kmetiji v Goriških brdih tudi sama izvaja treniranje ovčarskih psov, ki pa vedno poteka individualno.

Kako izbrati dobrega ovčarskega psa?

Neža je v oddaji tudi svetovala, da tisti, ki bi radi imeli dobrega ovčarskega psa, tega poiščejo pri takih lastnikih, ki svoje pse uporabljajo za delo z ovcami. Mladega ovčarskega psa, ki ima delo z živalmi "že v krvi" je namreč neprimerno lažje in uspešneje naučiti dela s čredo, kot psa, ki ga moramo na ovce šele privaditi. Sam trening ponavadi traja dvakrat po 15 minut, to pa zato, ker so treningi za žival psihično zelo utrudljivi.

Neža Bric z ovčarskim psom
Neža Bric z ovčarskim psom © Osebni arhiv

Neža Bric je še povedala, da rodovniški mladiči stanejo približno 800 EUR, nerodovniške živali pa se lahko dobi veliko ceneje tudi že za 200 EUR. Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora!

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...