Blaž Lesnik
Matej Kržišnik
Andrej Šinko

Tudi 20-kratno povečanje katastrskega dohodka?

13.04.2016, 12:24

Danes se izteka rok za oddajo pripomb na predlog novega Zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka. Kljub obljubam, da bo nova zakonodaja pravično uredila izračun katastrskega dohodka, pa se kmetje sprašujejo ali je vlada izgubila glavo. Hitri izračuni so za nekatera zemljišča pokazali tudi več kot 2000 odstotni dvig katastrskega dohodka, ogorčeni pa so tudi čebelarji, ki jim nova zakonodaja prinaša 100 odstotni dvig pavšalne ocene dohodka na panj.

Na Ministrstvu za finance so v obrazložitvi novega predloga zakona zapisali, da predlagana rešitev temelji na načelih zakonitosti, transparentnosti, učinkovitosti in enakopravne obravnave. Izračuni naj bi sloneli na podatkih ekonomskega računa za kmetijstvo in gozdarstvo, katastrski dohodek naj bi se določal glede na proizvodne sposobnosti kmetijskega zemljišča, po novem naj bi bile v tem instrumentu zaobjete tudi intenzivnejše kulture, kot so pridelava jagod in vrtnin, sistem pa naj bi omogočil tudi korekcijo katastrskega dohodka zaradi omejene možnosti pridelave na območjih posebnih režimov.

Za gorski travnik v Solčavi povečanje KD za 2161 odstotkov

Resnici na ljubo predlog novega zakona o korekcijskih mehanizmih z izjemo gozdarstva ne pove skoraj nič, kmetje pa protestirajo nad načrtovanimi nerazumnimi potezami. V času splošne gospodarske krize in izjemnega padca odkupnih cen, ko se paradne kmetijske panoge, od katerih je odvisno preživetje slovenskega kmetijstva potapljajo, so izračuni, ki so jih naredili na Zvezi lastnikov gozdov pokazali, da se katastrski dohodek v povprečju poveča za nekajkrat, v primeru naključno izbranega gorskega travnika pa celo za 2161 odstotkov.

Janez Beja
Janez Beja © ARO

Janez Beja, podpredsednik Zveze lastnikov gozdov pravi: "Slovenski javnosti bi želeli sporočiti, da lastniki gozdov nismo proti plačilu davkov, smo pa proti tako drastičnemu povečanju. Strokovnjaki, ki so te izračune pripravljali, namreč niso upoštevali, da gozdovi predstavljajo tudi, ponekod pa predvsem, korist za širšo javnost. Kar 60% gozdov sodi v varovana območja Natura 2000, pa omejitve v zvezi s tem niso upoštevane v novih izračunih. Prav tako niso upoštevane splošne koristi, ki jih imajo od gozdov vsi prebivalci Slovenije, lastnik gozda pa jih po zakonu ne glede na druge okoliščine, mora omogočiti."

100 odstotno povečanje ocenjenega dohodka na panj

Predlog novega zakona čebelarjem ocenjuje 34 EUR prihodka na panj, kar v pogledu na dosedanjo uredite prinaša 100 odstotno povišanje. Predsednik Čebelarske zveze Slovenije je ministru Mramorju že poslal protestno pismo, v njem pa se med drugim sprašuje, ali želi država na tak način onemogočati čebelarstvo, ga narediti nekonkurenčnega in doseči zmanjševanje staleža čebel ter padec samooskrbe s slovenskim medom.

Boštjan Noč
Boštjan Noč © Robert Božič

Kaj je katastrski dohodek?

Katastrski dohodek sam po sebi še ni davek, na njegovi vrednosti pa sloni izračun velikega števila prispevkov in dajatev. Upošteva se pri izračunu dohodnine, na njegovi vrednosti slonijo vsi socialni transferji (otroški dodatek, štipendije, različni prispevki...), prispevek za vzdrževanje gozdnih cest pa tudi na primer članarina v Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije. Kmetje glede na trenutne izračune na podlagi predloga novega zakona upravičeno opozarjajo, na nevzdržne finančne posledice, ki bi jih uveljavitev take rešitve prinesla. Posebej pa skrbi, ker se po navedbah kmetov odgovorni na Ministrstvu za finance ne odzivajo na pobude za dialog in preučitev dejstev. V Zvezi lastnikov gozdov tako še vedno čakajo na možnost predstavitve njihovih predlogov, prav tako sestanek zahteva vodstvo Čebelarske zveze Slovenije.

24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...