Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Tudi 20-kratno povečanje katastrskega dohodka?

Kmetijstvo | 13.04.2016, 12:24

Danes se izteka rok za oddajo pripomb na predlog novega Zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka. Kljub obljubam, da bo nova zakonodaja pravično uredila izračun katastrskega dohodka, pa se kmetje sprašujejo ali je vlada izgubila glavo. Hitri izračuni so za nekatera zemljišča pokazali tudi več kot 2000 odstotni dvig katastrskega dohodka, ogorčeni pa so tudi čebelarji, ki jim nova zakonodaja prinaša 100 odstotni dvig pavšalne ocene dohodka na panj.

Na Ministrstvu za finance so v obrazložitvi novega predloga zakona zapisali, da predlagana rešitev temelji na načelih zakonitosti, transparentnosti, učinkovitosti in enakopravne obravnave. Izračuni naj bi sloneli na podatkih ekonomskega računa za kmetijstvo in gozdarstvo, katastrski dohodek naj bi se določal glede na proizvodne sposobnosti kmetijskega zemljišča, po novem naj bi bile v tem instrumentu zaobjete tudi intenzivnejše kulture, kot so pridelava jagod in vrtnin, sistem pa naj bi omogočil tudi korekcijo katastrskega dohodka zaradi omejene možnosti pridelave na območjih posebnih režimov.

Za gorski travnik v Solčavi povečanje KD za 2161 odstotkov

Resnici na ljubo predlog novega zakona o korekcijskih mehanizmih z izjemo gozdarstva ne pove skoraj nič, kmetje pa protestirajo nad načrtovanimi nerazumnimi potezami. V času splošne gospodarske krize in izjemnega padca odkupnih cen, ko se paradne kmetijske panoge, od katerih je odvisno preživetje slovenskega kmetijstva potapljajo, so izračuni, ki so jih naredili na Zvezi lastnikov gozdov pokazali, da se katastrski dohodek v povprečju poveča za nekajkrat, v primeru naključno izbranega gorskega travnika pa celo za 2161 odstotkov.

Janez Beja
Janez Beja © ARO

Janez Beja, podpredsednik Zveze lastnikov gozdov pravi: "Slovenski javnosti bi želeli sporočiti, da lastniki gozdov nismo proti plačilu davkov, smo pa proti tako drastičnemu povečanju. Strokovnjaki, ki so te izračune pripravljali, namreč niso upoštevali, da gozdovi predstavljajo tudi, ponekod pa predvsem, korist za širšo javnost. Kar 60% gozdov sodi v varovana območja Natura 2000, pa omejitve v zvezi s tem niso upoštevane v novih izračunih. Prav tako niso upoštevane splošne koristi, ki jih imajo od gozdov vsi prebivalci Slovenije, lastnik gozda pa jih po zakonu ne glede na druge okoliščine, mora omogočiti."

100 odstotno povečanje ocenjenega dohodka na panj

Predlog novega zakona čebelarjem ocenjuje 34 EUR prihodka na panj, kar v pogledu na dosedanjo uredite prinaša 100 odstotno povišanje. Predsednik Čebelarske zveze Slovenije je ministru Mramorju že poslal protestno pismo, v njem pa se med drugim sprašuje, ali želi država na tak način onemogočati čebelarstvo, ga narediti nekonkurenčnega in doseči zmanjševanje staleža čebel ter padec samooskrbe s slovenskim medom.

Boštjan Noč
Boštjan Noč © Robert Božič

Kaj je katastrski dohodek?

Katastrski dohodek sam po sebi še ni davek, na njegovi vrednosti pa sloni izračun velikega števila prispevkov in dajatev. Upošteva se pri izračunu dohodnine, na njegovi vrednosti slonijo vsi socialni transferji (otroški dodatek, štipendije, različni prispevki...), prispevek za vzdrževanje gozdnih cest pa tudi na primer članarina v Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije. Kmetje glede na trenutne izračune na podlagi predloga novega zakona upravičeno opozarjajo, na nevzdržne finančne posledice, ki bi jih uveljavitev take rešitve prinesla. Posebej pa skrbi, ker se po navedbah kmetov odgovorni na Ministrstvu za finance ne odzivajo na pobude za dialog in preučitev dejstev. V Zvezi lastnikov gozdov tako še vedno čakajo na možnost predstavitve njihovih predlogov, prav tako sestanek zahteva vodstvo Čebelarske zveze Slovenije.

Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...