Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Poustvarjalci

| 06.04.2016, 07:42

V oddaji o slovenski ljudski glasbi smo dali prostor nekaterim preporodniškim skupinam in posameznikom, ki na podlagi zapisov poustvarjajo slovensko ljudsko glasbo.

Ljoba Jenče, zbirateljica slovenskega ustnega izročila, poustvarjalka, pevka in pripovedovalka se je ljudskih pesmi učila neposredno od ljudskih pevcev in pevk. Zbira, arhivira in izvaja pretežno ljudsko izročilo iz Notranjske in Trnovsko-Banjske planote, pa tudi iz drugih slovenskih pokrajin.

Tomaž Podobnikar se s poustvarjanjem ljudske glasbe ukvarja od leta 1989. Največ igra na pojočo žago in oprekelj. Izbira med ljudsko glasbo, ki je primerna izvajanju na določenemu glasbilu in njenemu tradicionalnemu ali izvornemu okolju.

Trio Kurja koža sestavljajo Drago Kunej, Nanad Firšt in Peter Kunej. Skupina deluje od leta 1992. Pozornost so pritegnili zaradi igranja na nekatera skoraj pozabljena ljudska glasbila kot so trstenke in žvegla. Godejo še ne violino, drumljice, ustno harmoniko in lončeni bas, na katera izvajajo predvsem plesno ljudsko izročilo Štajerske.

Katice so ženska pevska skupina, ki izhaja iz Akademske folklorne skupine France Marolt. Samostojno so začele sodelovati leta 1993. Najraje prepevajo ljudske pesmi obrobnih slovenskih pokrajin. Poleg ljudskega petja se rade podajo tudi v pop in sodobnejše izvedbe ljudskih pesmi.

Bogdana Herman poustvarja slovenske ljudske pesmi od leta 1978, ko se je pridružila ansamblu Mire in Matije Terlep. Kasneje je nadaljevala samostojno pot – prepevala in interpretirala je stare, manj znane slovenske ljudske pesmi in balade.

Skupina Marko banda je bila ustanovljena leta 1990 kot podmladek legendarne Kociper-Baranja bande iz Beltincev. Namen njihovega začetka je bila glasbena spremljava folklorne skupine iz Beltincev, kasneje so postali prepoznavni kot samostojna glasbena skupina. Igrajo izključno ljudsko glasbo Prekmurja.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...