Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Meteorološka hišica (foto: forum.zevs.si)
Meteorološka hišica

Zakaj ima Slovenija submediteransko podnebje?

Polno prgišče lepote | 23.03.2016, 09:47 Blaž Lesnik

Slovenija leži na 46-ti stopinji severne geografske širine v zmerno toplem pasu. Zanj so značilni štirje letni časi, zmerne temperature, prevlada zahodnih vetrov in cikloni, ki prihajajo k nami iz zahode smeri. Zaradi lege na stiku različnih naravnih enot je vreme pri nas zelo spremenljivo in tudi nepredvidljivo.

Povprečno vreme oziroma podnebje pa je v primerjavi z vsakodnevnim vremenom bolj stalno. V Sloveniji razlikujemo tri podnebne tipe: submediteranski, gorski in zmerno celinski tip podnebja. Natančno mejo med njimi je težko potegniti.
Na majhen del jugozahodnega ozemlja (obalni pas do dinarske gorske pregrade in dolina Soče do Bovca) ima vpliv Jadransko morje. Tam je povprečna temperatura najhladnejšega meseca nad 0 st. C, razporeditev padavin pa spominja na mediteranske kraje. Tipičen mediteranski padavinski režim ima namreč višek pozimi, minimum poleti, pri nas pa je največ padavin ob Obali pozno jeseni. Prav tako poletno sušno obdobje ni tako izrazito, zato omenjena predpona »sub«, ko govorimo o podnebju obalnega pasu s soško dolino – submediteranskem podnebju.

Polno prgišče lepote
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...