Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marcel KrekMarcel Krek
Logotip Poti miru  (foto: potmiru.si)
Logotip Poti miru

Pot miru

Polno prgišče lepote | 18.03.2016, 07:45 Blaž Lesnik

Približno 230 kilometrov dolga Pot miru od Alp do Jadrana se začne v Logu pod Mangartom, konča pa v Devinu oz. v Trstu. Povezuje območja in ljudi ter bogato kulturno in naravno dediščino vzdolž nekdanje soške fronte. Soško bojišče prve svetovne vojne je za seboj pustilo veliko ostalin: vojaška pokopališča, kaverne, strelske jarke, kostnice, kapele, spomenike, muzeje na prostem in druga obeležja.

Danes vse to predstavlja pomembno snovno in nesnovno dediščino evropske in svetovne zgodovine in opozarja na potrebo po miru ter sodelovanju med narodi.

Pot je enotno označena z informacijskimi tablami, usmerjevalnimi količki in rdeče-črnimi markacijami. Na začetni točki na šestih muzejih na prostem v Zgornjem Posočju so skrinjice z vpisnimi knjigami in žigi.

Pot miru od Alp do Jadrana - dediščina 1. svetovne vojne je bila letos uspešno vpisana na Unescov poskusni seznam svetovne dediščine. Gre za seznam kandidatov za vpis in je obvezna stopnja v nominacijskem procesu. Na tem seznamu ima Slovenija trenutno vpisanih še šest enot. To so: Klasični kras, Fužinske planine v Bohinju, Partizanska bolnica Franja, bukovi gozdovi in nadčasovna humana arhitektura Jožeta Plečnika v Ljubljani in Pragi.

Polno prgišče lepote
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...