br. Jožko Smukavec (foto: Izidor Šček)
br. Jožko Smukavec

VIDEO: Ostani z menoj, Gospod!

Radijski misijon | 15.03.2016, 14:38

Tretji dan radijskega misijona se je relikvija sv. p. Pija ustavila v kapucinski cerkvi sv. Ane v Škofji Loki, od koder smo opoldne prenašali tudi sveto mašo. Br. Jožko Smukavec je v pridigi spregovoril o tem, kako vzgajajo Jezus, Cerkev, sv. Frančišek in p. Pij.

Vabljeni da pridigi prisluhnete v posnetku, povzetek pa najdete tudi v nadaljevanju. Br. Jožko Smukavec bo zvečer na voljo tudi za pogovor prek telefona, pred tem pa bomo ob 17.00 lahko prisluhnili tretjemu nagovoru papeškega pridigarja p. Raniera Cantalamesse.

Molitev rožnega venca iz radijske kapele bodo nocoj ob 20.00 vodile sestre uršulinke. Ob 21. uri pa bo sledila ponovitev nagovora p. Cantalamesse in predstavitve sv. Feliksa Kantališkega, ki jo je pripravil br. Mitja Ponikvar.

Dragi brat, draga sestra!

Bog nas vzgaja! Juhej! Dobrodošli v šoli Božje ljubezni, usmiljenja. Dobrodošli v zakramentu. Danes nas Bog zopet zbuja, nas premika iz naših komodnosti. Nerganje, nezadovoljstvo, nezaupanje, … vse to je preveč prisotno v našem vsakdanu. Zato nas Bog prav v zakramentu prehiteva, hiti v to našo krhkost in nas šola.

Za boljšo ponazoritev današnje Božje besede si pomagajmo z nekaterimi zgledi Božje pedagogike.

Najprej naš dragi brat Jezus: Svoje učence vzgaja k resnicoljubnosti, pristnosti. V svojem zgledu ljubezni do ljudi, do časa in do Boga očeta jih tudi večkrat pusti v preseganju razuma in čutenja. Iz živih primerov narave in iz srečanja iz človeških situacij jih uči samospoštovanja, jim daje vrednost življenja in jih skuša naučiti zaupanja, kako Bog Oče ve kaj dela s svojim otroki.

Somaševalci
Somaševalci © Izidor Šček

Naš dragi brat Sv. Frančišek: Najprej sam vzame vse zares, kar zazna od Boga in to hoče deliti tudi z drugimi. S svojimi brati se večkrat zdi, da izziva Boga, da izziva trenutke tukajšnjega življenja. Z brati se kdaj pa kraj odpravi na samotne kraje, večkrat celo nevarne, da zaznajo iz umanjkanja varnosti besede iz psalma: Varuj me Gospod; Gospod ti me varuješ, … Večkrat želi zase in za brate, da bi se dorekli hrani, stvarem, ki jih potrebujejo, da bi resnično lahko rekli: Bog, zaupam vate, ti boš poskrbel. Frančiškova konkretna prošnja, molitev je bila, Jezus, daj mi da bi ljubil, kot si ti ljubil, trpel, kot si ti trpel in….. to dobi.

Naš dragi brat Pij: Zaljubljen v trenutek življenja, zaljubljen in otroško konkreten v komunikaciji z živim Bogom. Bog ga je presenečal do te mere, da mu je dal odtis svoje ljubezni, da je lahko ljubil, kot Je Jezus Ljubil in iz te ljubezni začne biti privlačen za čas, vleče nase. Iz te privlačnosti začne biti konkreten. Ljudi pripelje do živega Boga (tudi na svoj način), zgradi Bolnico tu bom kar dodal citat iz nagovora papeža Frančiška, ko opiše p. Pija:

...kar je bila bolnišnica Hiša lajšanja trpljenja, ustanovljena pred šestdesetimi leti. Želel je, da ne bi bila samo bolnišnica, ampak "tempelj znanosti in molitve". Človeška bitja namreč poleg tehnično pravilne oskrbe vedno potrebujejo nekaj več. Potrebujejo človečnost, potrebujejo pozornost srca. "To je zelo pomembno," je poudaril papež, "zdraviti bolezni, predvsem pa skrbeti za bolnika." Lahko se zgodi, da se medtem ko se zdravijo rane telesa, večajo rane duše, ki se zdravijo počasneje in pogosto tudi težje. "Samo bližina in molitev lahko pomagata, da se pozdravijo." Tudi umirajoči, včasih na videz nezavestni, sodelujejo v molitvi, ki se z vero moli ob njih, se izročajo Bogu in njegovemu usmiljenju. Papež Frančišek je vsem, ki s svojimi sposobnostmi, ljubeznijo in živo vero, služijo bolnikom, izrazil svojo veliko hvaležnost: "Prosimo za milost, da bi prepoznali navzočnost Kristusa v bolnih osebah in v tistih, ki trpijo. Kot je ponavljal p. Pij, bolnik je Jezus."

Zbrani v kapucinski cerkvi sv. Ane
Zbrani v kapucinski cerkvi sv. Ane © Izidor Šček

In šola drage CERKVE: v nedeljo smo vstopili v tihi čas. Ponekod so v cerkvah zakrili zveličarja na križu. Zakaj? Zakaj ta lekcija. DA bi človek resnične ne več iz malomarnosti pogledal na to živo ljubezen Boga, ker ko mi umanjka resničen pogled Boga, tu mi umanjka vse. Se mi vse zmede. Ker to, da se Bog uzre name, da se jaz uzrem vanj, da me on ljubi in da mu lahko vračam ljubezen, to je tako živ tok, da me preprosto potrebuje živega. In k temu me vabi tudi ta sveta lekcija trenutka, da živim tukaj, sedaj.

Za sklep pa ti dragi Pij s pomagaj nam v tej šoli življenja, da bomo zares hvaležni, da smo tako zares vzeti v Bogu. Skupaj zmolimo, ki jo je molil po obhajilu:

Ostani z menoj, Gospod, ker sem slaboten

in potrebujem tvojo moč,

da ne bom tako pogosto padal.

Ostani z menoj, Gospod,

ker si ti moja luč in sem brez tebe v temi.

Ostani z menoj, Gospod,

da bom slišal tvoj glas in hodil za teboj.

Naj bo evharistično obhajilo luč, ki odžene temo,

moč, ki me podpira in edino veselje mojega srca.

Ostani z menoj, Gospod, ob moji smrtni uri.

Amen.

Radijski misijon