Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Merjenje hitrosti vetra (foto: ARO)
Merjenje hitrosti vetra

Slovenija leži v zavetrju

Polno prgišče lepote | 12.03.2016, 22:58 Blaž Lesnik

»Na Primorskem bo pihala burja.« Ta stavek smo slišali pri vremenskih poročilih že neštetokrat. Burja je sunkovit hladen veter, ki piha večinoma pozimi z visokih dinarskih planot na nižje leže pokrajine: Primorje, Kras in Vipavsko dolino.

V primerjavo z zahodno Evropo Slovenija ni zelo vetrovna. Na vetrne razmere pri nas vplivajo predvsem geografska lega v zmernih širinah, razgibanost površja in Alpe. Prav slednje so pregrada za prevladujoče evropske vetrove in lahko bi rekli, da živimo v zavetrju. To potrjuje tudi primerjava s povprečno hitrostjo vetra, ki je pri nas v splošnem manjša kot v ravninskem delu zahodne in srednje Evrope. Seveda pa imamo tudi pri nas poleg lokalnih močnejše vetrove, ki pihajo na omejenih območjih: burja, fen in jugo. Ne smemo pozabiti tudi močnih vetrov, ki pihajo ob nevihtah. V Sloveniji imamo tri območja z močnimi vetrovi. Prvo z burjo smo že omenili, severni fen piha v vznožju Karavank, v Logarski dolini in dolini Save Dolinke. Tretje območje je lahko kjerkoli v Sloveniji ob nevihtah. Tak veter je razmeroma kratkotrajen.

Absolutni rekord v hitrosti vetra so 10. januarja 2015 izmerili med 3. in 4. uro ponoči na Kredarici, ko je bil izmerjen sunek severozahodnika s hitrostjo 61,4 m / s ali 221 km / h. Podobno močan veter so sicer na Kredarici leta 1984 in celo na Nanosu leta 1969, ko je podrlo TV stolp, že namerili, a je primerljivost s sedanjimi meritvami vprašljiva.

Polno prgišče lepote
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...