Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Brezna na pod Kaninom in Rombonom (foto: Gorazd Gorišek)
Brezna na pod Kaninom in Rombonom

Najgloblje slovensko brezno

Polno prgišče lepote | 10.03.2016, 07:30 Blaž Lesnik

Kaninski in rombonski podi so svetovno znani po svojem globokem podzemnem svetu. Brezno Čehi 2 na Rombonskih podih je najgloblje v Sloveniji. S 1502 metroma globine se uvršča visoko tudi na svetovni lestvici jam.

Jama je dolga 5291 m, vhod vanjo pa je na nadmorski višini več kot 2000 m. Leta 1991 ga niso odkrili Čehi, kot bi utegnil kdo pomisliti, temveč so bili to njihovi vzhodni sosedje Slovaki. Italijani, ki so za njimi prevzeli pobudo raziskovanja, so jih pomotoma zamenjali za Čehe, ime pa je ostalo.

Leta 1993 so Italijani prodrli 1.370 m globoko in skoraj štiri kilometre daleč v masiv Rombona. Kasneje so ukrajinski jamarji v štirinajst dni trajajoči ekspediciji odkrili nov splet rovov, ki jih je pripeljal na globino 1.380 m.

V letu 2001 pa je Jamarska zveza Slovenije v gorskem masivu Kanina in Rombona nad Bovcem organizirala vseslovensko jamarsko odpravo. Dnevno dogajanje je lahko spremljala širša slovenska javnost preko spletnega portala. Z raziskavami so nadaljevali februarja leta 2002, ko je ekipa jamarjev ob odkritju nadaljevanja brezna dobila nov zagon in tik pred iztekom leta je šesterici ob izrednih fizičnih naporih uspelo doseči nov mejnik brezna Čehi 2 – 1502 metra globine.

Poleg tega, da je na Kaninskih in Rombonskih podih največje število globokih brezen v Sloveniji, je tam še nekaj podzemnih rekordov. Vandima je prvo brezno, globlje od tisoč metrov, ki so ga samostojno raziskali Slovenci. Leta 2014 pa je s potopom v odtočnem sifonu 1240 metrov pod površjem Renejevo brezno postalo druga najgloblja jama z globino 1322 metrov.

Viri: wikipedia.org, Gorazd Gorišek, Gorniška potepanja (gore-ljudje.net)

Vhod v brezno Čehi 2
Vhod v brezno Čehi 2 © iucbeniki.si

Polno prgišče lepote
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...