Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Kapucinski most (foto: skofjaloka.info)
Kapucinski most

Najstarejši ohranjeni most v Sloveniji

Polno prgišče lepote | 09.03.2016, 07:30 Blaž Lesnik

Točno leto, ko je bil zgrajen Kamniti most v takratnem mokrem škofovskem travniku, kar dobesedno pomeni ime današnje Škofje Loke, ni znano. Ve pa se za leto žalostnega konca tistega, ki ga je dal zgraditi. To je bil freisinški knezoškof Leopold.

Ko se je nekega dne škof odločil, da bo s konjem prečkal Soro po svojem mostu, ga mostninar ni prepoznal in je od njega zahteval plačilo mostnine, ki za jezdeca sploh ni bila majhna. To je škofa tako ujezilo, da je s svojim kričanjem na ubogega pobiralca preplašil konja. Ta je zbezljal čez most, ki takrat še ni bil zaščiten z ograjo. Oba sta padla v deročo reko in utonila. To se je zgodilo davnega leta 1381.

Danes velja Kamniti oziroma Kapucinski most za najstarejši ohranjeni most v Sloveniji. Zgrajen je torej sredi 14. stoletja iz rezanega kamna, čez Soro pa se pne v enem loku. Kapucini, ki so se v Škofji Loki naselili v 18. stoletju, so poskrbeli za drugo ime, pod katerim ga poznamo danes.

Med obnovo leta 1888 so mu dodali železno ograjo, štiri leta kasneje pa še kip svetega Janeza Nepomuka v svoji značilni drži s prstom na ustnicah. Svetnik je bil spovednik češke kraljice, zaradi spovedne molčečnosti pa kljub grožnjam ni hotel povedati kralju, katerih grehov se je spovedala njegova žena. Kralj ga je dal umoriti, njegovo truplo pa so 20. marca 1393 ponoči vrgli v Vltavo. Novica o nasilni smrti se je hitro razširila po vsej Evropi in sveti Janez Nepomuk, ki goduje 16. maja, je postal zavetnik zoper obrekovanje in poplave. Njegovi kipi krasijo številne mostove po Evropi.

Kapucinski most
Kapucinski most kot Franc Josipov most na razglednici iz leta 1911 © skofjaloka.info

Polno prgišče lepote
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...