Jure SešekJure Sešek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

VIDEO: O Kristusov križ, simbol božanske ljubezni in človeške krivičnosti

| 26.03.2016, 07:31

„O Kristusov križ nauči nas, da se navidezna zmaga zla razblini pred praznim grobom in pred gotovostjo vstajenja in božje ljubezni, ki je nič ne more premagati ali zatajiti ali oslabiti,“ s temi besedami je papež Frančišek sklenil sinočnji nagovor ob koncu križevega pota v Rimskem Koloseju. V nagovoru je poudaril, da je mogoče Kristusov križ prepoznati v ubogih in odrinjenih, pa tudi v preganjanju in terorizmu.

O Kristusov križ, simbol božanske ljubezni in človeške krivičnosti, ikona najvišje žrtve iz ljubezni in skrajne sebičnosti iz norosti, orodje smrti in pot vstajenja, znamenje pokorščine in znak izdaje, mučilno orodje v preganjanju in prapor zmage.

O Kristusov križ, še zdaj te vidimo, kako se dvigaš v naših ubitih sestrah in bratih, živih sežganih, zadavljenih, obglavljenih z barbarskimi meči in v strahopetni tišini.

O Kristusov križ, še zdaj te vidimo na obrazih otrok, žena in ljudi, ki onemogli in prestrašeni bežijo od vojn in nasilja in pogosto ne najdejo drugega kot smrt in toliko pilatov z umitimi rokami.

O Kristusov križ, še zdaj te vidimo v učiteljih črke in ne duha, smrti in ne življenja, ki, namesto da bi poučevali usmiljenje in življenje, grozijo s kaznijo in smrtjo in obsojajo pravičnega.

O Kristusov križ, še zdaj te vidimo v nezvestih služabnikih, ki, namesto da bi se znebili lastnih praznih ambicij, trgajo z nedolžnih celo njihovo dostojanstvo.

O Kristusov križ, še zdaj te vidimo v okamenelih srcih tistih, ki zlahka sodijo druge, v srcih, ki so pripravljena celo na kamnanje, ne da bi se kdaj zavedla lastnih grehov in krivd.

Križev pot v rimskem koloseju
Križev pot v rimskem koloseju © CTV
O Kristusov križ, še zdaj te vidimo v fundamentalizmih in v terorizmu pripadnikov kakšne religije, ki skrunijo Božje ime in ga uporabljajo za opravičevanje svojega nezaslišanega nasilja.

O Kristusov križ, še zdaj te vidimo v tistih, ki te hočejo odstraniti z javnih mest in te izključiti iz javnega življenja, in to v imenu nekakšne laicistične poganskosti ali celo v imenu enakosti, ki si nas jo ti sam učil.

O Kristusov križ, še zdaj te vidimo v mogočnikih in prodajalcih orožja, ki z nedolžno krvjo bratov kurijo peč vojn, potem pa dajo svojim otrokom jesti krvav kruh.

O Kristusov križ, še zdaj te vidimo v izdajalcih, ki za trideset denarijev izročajo v smrt kogarkoli.

O Kristusov križ, še zdaj te vidimo v razbojnikih in pokvarjencih, ki se, namesto da bi ohranjali skupno dobro in etiko, prodajajo na bedni tržnici nemoralnosti.

O Kristusov križ, še zdaj te vidimo v nespametnih, ki gradijo skladišča, da bi ohranili zaklade, ki propadajo, Lazarja pa puščajo, da umira od lakote pri njihovih vratih.

O Kristusov križ, še zdaj te vidimo v rušilcih našega »skupnega doma«, ki s sebičnostjo uničujejo prihodnost naslednjih rodov.

O Kristusov križ, še zdaj te vidimo v starčkih, ki so jih sorodniki zapustili, v invalidih, v podhranjenih otrocih, ki jih je naša sebična in hinavska družba odvrgla.

O Kristusov križ, še zdaj te vidimo v našem Sredozemlju in Egejskem morju, ki sta postala nenasitno pokopališče, podoba naše brezčutne in omamljene vesti.

O Kristusov križ, podoba ljubezni brez konca in pot vstajenja, še zdaj te vidimo v dobrih in pravičnih ljudeh, ki delajo dobro, ne da bi iskali ploskanje ali občudovanje drugih.

O Kristusov križ, še zdaj te vidimo v zvestih služabnikih, ki razsvetljujejo temo našega življenja kot sveče, ki se zastonj použivajo, da bi razsvetlile življenje najbolj odrinjenih.

O Kristusov križ, še zdaj te vidimo na obličjih sester in posvečenih – dobrih samarijanov –, ki zapuščajo vse, da bi v evangeljski tišini obvezali rane revščine in krivice.

O Kristusov križ, še zdaj te vidimo v usmiljenih, ki v usmiljenju najdejo največji izraz pravičnosti in vere.

O Kristusov križ, še zdaj te vidimo v preprostih ljudeh, ki veselo živijo svojo vero v vsakdanjosti in v sinovskem spolnjevanju zapovedi.

O Kristusov križ, še zdaj te vidimo v spokorjenih, ki znajo iz globine bednosti svojih grehov zakričati: Gospod, spomni se me v svojem kraljestvu!

O Kristusov križ, še zdaj te vidimo v blaženih in svetih, ki znajo prečkati temo noči vere, ne da bi izgubili zaupanje vate in ne da bi se delali, kakor da razumejo tvoj skrivnostni molk.

O Kristusov križ, še zdaj te vidimo v družinah, ki z zvestobo in rodovitnostjo živijo svojo zakonsko poklicanost.

O Kristusov križ, še zdaj te vidimo v prostovoljcih, ki velikodušno pomagajo potrebnim in udarjenim.

O Kristusov križ, še zdaj te vidimo v preganjanih zaradi vere, ki v trpljenju še naprej pristno pričujejo za Jezusa in evangelij.

O Kristusov križ, še zdaj te vidimo v tistih, ki sanjajo in živijo z otroškim srcem in se vsak dan trudijo, da bi naredili svet lepši, bolj človeški in pravičnejši.

V tebi, sveti Križ, vidimo Boga, ki ljubi do konca, in vidimo sovraštvo, ki zagospodari srcem in dušam tistih, ki imajo raje temo kakor luč, ter jih oslepi.

O Kristusov križ, Noetova barka, ki je rešila človeštvo pred potopom greha, reši nas hudega in hudobca! O Davidov prestol in pečat Božje in večne zaveze, prebudi nas iz zapeljivosti ničevosti! O krik ljubezni, prebudi v nas hrepenenje po Bogu, po dobrem, po luči.

O Kristusov križ, nauči nas, da je jutranja zarja sonca močnejša od teme noči. O Kristusov križ, nauči nas, da se navidezna zmaga zla razblini pred praznim grobom in pred gotovostjo vstajenja in Božje ljubezni, ki je nič ne more premagati ali zatemniti ali oslabiti. Amen.

Prevod: Br. Miran Špelič

Križev pot v rimskem koloseju
Križev pot v rimskem koloseju © CTV

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...