Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Prebivalci Belgije žalujejo in molijo (foto: Radio Vatikan/EPA)
Prebivalci Belgije žalujejo in molijo

Belgija žaluje, tamkajšnji kristjani se zatekajo k molitvi

Svet | 23.03.2016, 12:05

Belgija žaluje. Že sinoči se je v starem jedru Bruslja zbrala množica ljudi, ki je počastila spomin na žrtve. Številni so bili zaviti v belgijske zastave, nekateri so nosili sveče in cvetje. V barvah belgijske zastave je zažarelo več znamenitosti, tako po državi kot tudi drugod po svetu. V črni, rumeni in rdeči barvi so bili v znak solidarnosti z Belgijci med drugim osvetljeni Eifflov stolp v Parizu, Brandenburška vrata v Berlinu in tudi antena na Svetovnem trgovinskem centru v New Yorku. Opoldne so se v Belgiji vsem umrlih v grozljivih dejanjih poklonili z minuto tišine, za kristjane je pomenila minuto molitve.

Kot smo že poročali, se je takoj po terorističnih napadih oglasila Katoliška Cerkev v Belgiji. Potem ko so tamkajšnji škofje povabili k molitvi, je to storil tudi predsednik Komisije škofovskih konferenc Evropske unije, kardinal Reinhard Marx. "Samo Bog lahko pomaga, s tem, da nam da pogum, da se spet postavimo na noge in nadaljujemo življenje v sožitju in harmoniji," je za naš radio poudaril slovenski duhovnik v Bruslju Zvone Štrubelj.

Štrubelj prepričan, da bo prišlo do skupne izjave verskih voditeljev

Pravoslavni metropolit v Belgiji Atenagora je prepričan, da teroristični napadi niso bili usmerjeni le na Bruselj, temveč tudi vso Evropo in ves svet. Ljudi dobre volje je pozval, naj v tej vojni postanemo glasniki miru. Obrnil se je tudi na verske voditelje v državi, naj združijo glasove in moč proti hudobiji in nasilju, naj obsodijo vsakršno obliko terorizma ter naj nudijo tolažbo in sočutje prizadetim bratom in sestram. "Do skupne izjave trenutno še ni prišlo," je pojasnil Štrubelj. A prepričan je, da bo do nje prišlo še pred veliko nočjo. Ob tem je spomnil na poseben čar Bruslja, ki mu ga teroristični napadi ne smejo vzeti. "V 23 jezikih se mašuje vsako nedeljo. V tem mestu je resnično konglomerat različnih narodnosti."

Velikonočni prazniki v Belgiji bodo letos še posebej doživeti

Zaradi varnosti včeraj v bruseljski stolnici ni bilo krizmene maše. Ostalih sprememb pri bogoslužjih in slovesnostih po cerkvah v belgijski prestolnici v svetem tridnevju ne pričakuje. "Če ne bo kakšnih novih pretresljivih stvari, bomo obrede velikega tedna obhajali normalno." Dnevi pred največjim krščanskim praznikom, še posebej veliki petek, bodo po Štrubljevih besedah letos v Bruslju še posebej doživeti. "Prav pomen Kristusovega trpljenja in njegove smrti na križu je luč, ki lahko posveti v temino teh dni."

V soboto naj bi v Bruslju pripravili spominski pohod za žrtve krvavih dejanj. Zbrani naj bi izrazili nasprotovanje terorizmu in poslali sporočilo, da ne želijo živeti v strahu.

Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...