Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Najstarejši in najlepši - kozolci

Polno prgišče lepote | 29.02.2016, 07:30 Blaž Lesnik

V vasi Čače pri Čajni v Ziljski dolini stoji najstarejši ohranjeni toplar na slovenskem etničnem ozemlju. Na opečni plošči, ki je vgrajena v zidan nosilni steber, je vrezana letnica 1764. Le nekaj let mlajši je kozolec v vasi Kaplanovo v Mišji dolini zahodno od Velikih Lašč. Na prečnem tramu ima vrezano letnico 1772 in velja za najstarejši datirani toplar v Sloveniji.

Na kozolce kot stavbno in kulturno dediščino smo lahko Slovenci upravičeno ponosni, saj niso nikjer drugje razvili tako dodelanih izvedb kot na našem ozemlju. Leta 2013 je v bližini Šentruperta v dolini reke Mirne na Dolenjskem zaživel muzej kozolcev na prostem Dežela kozolcev.

V parku si lahko na površini 2,5 hektarja ogledate 19 kozolcev različnih tipov, med katerimi je speljana sprehajalna pot. Najstarejši izmed postavljenih v parku je Lukatov toplar iz leta 1795, ki je tudi edini v muzeju pokrit s slamo. V muzeju si lahko ogledate šest značilnih tipov kozolcev : tri enojne: enojni, enojni s plaščem, enojni vzporedni ter tri dvojne: nizki, kozolec na kozla in toplar. V bližini parka stoji tudi Simončičev ali Blažetov toplar iz leta 1936, ki velja za enega največjih in najlepših v Sloveniji. Ima tri pare oken, gank in dvokapno streho ter čudovito okrasje, po katerem še posebej izstopa. Je edini kozolec s statusom kulturnega spomenika državnega pomena in je ob obnovi postal povod za ureditev muzeja kozolcev. Pod njim občasno potekajo likovne razstave in prireditve, še vedno pa ga uporabljajo tudi za sušenje sena ter za spravilo kmetijskih strojev.

Vir: sl.wikipedia.org, www.gibanje.org in www.dezelakozolcev.si

Simončičev toplar
Simončičev toplar © wikipedia

Polno prgišče lepote
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...