Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Matjaševa slatina

Polno prgišče lepote | 28.02.2016, 07:30 Blaž Lesnik

Številne termalne in mineralne vrelce v Sloveniji so odkrili že stari Rimljani. Največ jih je v vzhodni Sloveniji, vendar so jih odkrili tudi v nekaterih drugih delih države, denimo v Blejskem jezeru. Posebno mesto imata izvira zdravilnih mineralnih voda Radenske v Radencih in Donata Mg v Rogaški Slatini.

Oba vrelca dnevno izkoriščajo za stekleničenje. Mineralna voda Donat Mg je magnezijevo-natrijeva hidrogenkarbonatna sulfatna kislica. Je najbogatejša mineralna voda z magnezijem na svetu. Povprečna starost mineralne vode je približno 8000 let.

Poleg omenjenih dveh je v Sloveniji še vrsta manjših mineralnih vrelcev, ki zaradi majhnosti ali pa manj prijetnega okusa niso gospodarsko izkoriščeni. Takšna je tudi Matjaševa slatina v Ščavniški dolini, ki izvira na polju ob živi meji. Domačini so naravni vir opustili, a le kakšni sto metrov od njega so pred leti navrtali vrtino, iz katere noč in dan teče okusna slatina. Njena kemična sestava je odvisna od dolžine poti do površja in geološke zgradbe. Okrog izvira se odlagajo mineralne primesi in barvajo okolico z značilno rdečkasto barvo.

Vir: P. Skoberne, Sto naravnih znamenitosti Slovenije, 1988, www. Slovenia.info, sl.wikipedia.org

V ščavniški dolini je veliko mineralnih izvirov
V ščavniški dolini je veliko mineralnih izvirov © http://www.tvsrk-11.si

Polno prgišče lepote
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...