Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Jaklič za naš radio o tem, zakaj je politično kadrovanje v NLB nevarno

Slovenija | 27.02.2016, 21:56

V tokratni oddaji "Spoznanje več, predsodek manj" je predavatelj na Harvardu, dvakratni doktor Klemen Jaklič, najprej spregovoril o totalitarizmih, ki so v preteklosti krojili usodo Slovenk in Slovencev, ter njihovem vplivu danes. V drugem delu oddaje je komentiral napako, ki so jo storili uradniki pri Tovarni sladkorja Ormož in zaradi katere moramo plačati skoraj devet milijonov evrov kazni. Gre za katastrofo, je dejal Jaklič, ki je predstavil tudi svoj pogled na molitev pred ljubljansko porodnišnico in bil kritičen do kadrovanja v NLB.

Oblast tekmuje sama s seboj, kako bo potegnila potezo, ki bo čimbolj nerazumna oziroma čimbolj samomorilska, je dejal Jaklič ob dejstvu, da je vlada na vidna mesta v slabi banki (NLB???) imenovala prav tiste, ki so pomagali ustvarjati tako imenovano bančno luknjo. "Takšne poteze pojasnijo, zakaj vladi in oblasti podpora radikalno pada. Lahko govorijo po svoje, kar želijo. Nedavno sem slišal izjavo, da je to normalno. Ne, to ni normalno. Ob takšnem ravnanju se bo težko kaj spremenilo."

Del krivde, da do danes ni še nihče odgovarjala za nastalo bančno luknjo, Jaklič pripisuje slabemu delovanju pravosodnega sistema. "Tisti, ki imajo dostop do monopola na področju podstruktur, vplivajo tudi na ključne akterje na področju tožilstva, policije in tako naprej. Še posebej takrat, ko jim grozi kakšna nevarnost, kakšno klicanje na kazensko, civilno odgovornost. Takrat se še posebej potrudijo, da pridejo do vzvodov, če imajo to možnost. In jaz sem prepričan, da tako je."

Pri imenovanjih na pomembnejša mesta v državi bi morala ključno vlogo igrati etika, meni sogovornik. "Do tega lahko pride, če imamo pravilen izobraževalni sistem in tovrstne državljanske demokratične vrline učimo v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah ter na univerzah. Brez tega ne moremo uspeti in to tudi kliče po temeljiti reformi izobraževanega procesa, če želimo napredovati v smislu svobodne demokratične družbe," je dejal Jaklič.

Posnetku oddaje lahko prisluhnete v našem audiu arhivu.

Slovenija, Politika, Oddaje
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...