Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Edna ftica priletejla

Slovenija | 23.02.2016, 08:31

Zgoščenka Edna ftica priletejla, ki smo jo predstavili v oddaji o ljudski glasbi, je del obširne zbirke zvočnih izdaj Iz arhiva Glasbenonarodopisnega inštituta. Prinaša ljudske pesmi, pripovedi in molitvice iz Porabja.

Ekipa Glasbenonarodopisnega inštituta se je med Porabske Slovence odpravila leta 1970 in pesemsko izročilo v porabskih vaseh prestregla v času, ko je bila ljudska kultura na tem območju zaradi izoliranosti izjemo živa, hkrati pa so se ji obetale spremembe. Porabščina ni bila vključena v pouk slovenščine, kar je ohranjalo jezikovno oddaljenost od uradne slovenščine in v Porabcih vzbudilo občutek manjvrednosti njihovega narečja. Zanimanje za pesemsko izročilo Porabskih Slovencev je zato pevcem nudilo tudi simbolično ovrednotenje njihove govorice in priznanje za njeno ohranjanje.

Pevci so v pripovedih še ohranili spomin na številne šege, v katerih je mogoče prepoznati arhaične elemente. Bogastvo porabskega pesemskega izročila preseneča s povezanostjo z naravo, predvsem z motivom ptice. Z mislijo na ptico, ki je prinesla »veseli glas«, se začenjajo ali srečujejo različne pesmi – ljubezenske, pripovedne in vojaške. Ptice so navzoče kot metafore v poimenovanjih ljubljene osebe ali kot izraz hrepenenja.

Avtorji zgoščenke, dr. Marija Klobčar, dr. Urša Šivic in Peter Vendramin, so poskrbeli za zvočni izbor ter strokovne muzikološke in tekstološke komentarje. Ti med posebnosti pesemskega porabskega izročila razkrivajo tesno prepletanje alpske in panonske kulture.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...