Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Krst Erica Kamenška (foto: Janez Modic)
Krst Erica Kamenška

Slovenija: Število katoličanov, krstov, cerkvenih porok upada

Cerkev na Slovenskem | 08.01.2016, 12:12 Marta Jerebič

Po cerkveni statistiki število katoličanov v Sloveniji podobno kot drugod po Evropi v zadnjih letih upada, medtem ko v svetovnem merilu narašča. V zadnjih letih v Sloveniji upada tudi število cerkvenih porok, krstov in duhovnikov, kar v Cerkvi v nedavno izdanem letnem poročilu pripisujejo spremembam v načinu življenja in vse večji sekularizaciji.

Število katoličanov se je v Sloveniji v zadnjih desetih letih zmanjšalo za 95 tisoč ali skoraj 6 odstotkov. Ta podatek se odraža pri krstih, saj se je njihovo število med letoma 2004 in 2014 zmanjšalo za 12 odstotkov, čeprav se je v tem obdobju število rojstev povečalo. Še vedno je sicer krščenih približno 60 odstotkov vseh rojenih otrok.

Zmanjševanje števila krstov in posledično tudi pripadnikov Katoliške Cerkve ni samo slovenski pojav, pač pa zajema celotno Evropo in zahodni svet. V Franciji se je na primer število krstov v zadnjih desetih letih zmanjšalo za skoraj četrtino, v Nemčiji pa za skoraj 30 odstotkov.

Upada tudi število cerkvenih porok, v zadnjih desetih letih za dobro četrtino, čeprav se civilno poroči približno enako število parov, kot se jih je poročilo pred desetimi leti. Cerkveno se poroči še okoli 40 odstotkov civilno poročenih parov.

Vsako leto je tudi več otrok rojenih zunaj zakonske zveze, tako civilne kot cerkvene.

Če je bilo leta 1954 le 11 odstotkov prvorojenih otrok rojenih zunaj zakonske zveze, jih je bilo leta 2004 že skoraj 45 odstotkov, leta 2013 pa že kar 58 %. Prelomno leto je bilo 2008, ko se je prvič več otrok rodilo neporočenim, kot poročenim staršem. Starši, ki se ne odločijo za cerkveno poroko, se bodo manj verjetno odločili za krst otroka ter pozneje za vpis k župnijskemu verouku in vzgojo v veri. Spremembe v načinu izražanja vernosti in udejstvovanja v verskem življenju so izraz družbenopolitičnih sprememb minulih desetletji in celotnega stoletja, ki so vnesle sekularizem, laicizem in oddaljevanje od verskih vrednot, beremo v letnem poročilu Katoliške Cerkve v Sloveniji. Celotno poročilo najdete tudi na spletni strani Katoliške Cerkve.

Cerkev na Slovenskem
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...