Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Sveti trije kralji (foto: Osnovna šola Alojzija Šuštarja)
Sveti trije kralji

Praznik Gospodovega razglašenja in sklep trikraljevske akcije

Cerkev na Slovenskem | 06.01.2016, 07:46 Marta Jerebič

Obhajamo praznik Gospodovega razglašenja oziroma sv. treh kraljev, kot se imenuje v zahodni tradiciji. V nekaterih državah, kot so Avstrija, Italija ali Hrvaška, je današnji praznik dela prost dan. Papež Frančišek bo mašo dopoldne daroval v vatikanski baziliki, vernike na trgu sv. Petra pa bo nagovoril še pred opoldansko molitvijo Angelovega češčenja. Na Radiu Ognjišče bomo mašo prenašali iz ljubljanske stolnice. Daroval jo bo nadškof metropolit Stanislav Zore. S praznikom Gospodovega razglašenja se sklepa tradicionalna Trikraljevska akcija.

Tudi letos je v njej sodelovalo več kot 300 slovenskih župnij. Pri Misijonskem središču Slovenije od leta 1994/95 namreč s Trikraljevsko akcijo organizirajo koledovanje po župnijah in tako zbirajo sredstva, s katerimi podprejo misijonske projekte. Skupino kolednikov bosta danes sprejela tudi predsednik vlade Miro Cerar in predsednik republike Borut Pahor.

Ob koncu Trikraljevske akcije Misijonsko središče Slovenije priredi srečanja kolednikov po posameznih škofijah. Koledniki posameznih župnij se predstavijo in si tako izmenjajo izkušnje.

Srečanja kolednikov bodo:

za celjsko škofijo v Celju pri salezijancih, v soboto, 9. januarja ob 9. uri;

za koprsko škofijo v Škofijski gimnaziji v Vipavi, v soboto, 9. januarja ob 10. uri;

za ljubljansko nadškofijo v Škofijski gimnaziji v Šentvidu nad Ljubljano, v soboto, 16. januarja ob 9.30;

za mariborsko nadškofijo v Šentilju pod Turjakom, v soboto, 9. januarja ob 9.30;

za mursko-soboško škofijo v Ljutomeru, v soboto, 9. januarja ob 9.30;

za novomeško škofijo v Novem mestu v stolnici, v soboto 9. januarja ob 10. uri.

Izvor trikraljevskega koledovanja

Trikraljevska akcija je po izvoru poganska šega, ki je označevala obhode ob prehodu starega v novo leto (Kalendae Januariae). Krščanstvo je obrednim obhodom – koledovanju dalo novo vsebino: pričeli so oznanjati veselo novico, da se je rodil odrešenik sveta, Jezus Kristus.

Poseben pomen so imeli koledniki v kmečkem okolju. K hišam so prinašali blagoslov za letino ter zdravje in srečo ljudem in živini, zato so bili zmerom in povsod dobrodošli in vredni plačila.

Običaj je bil razširjen in prisoten po vsej Sloveniji vse do druge svetovne vojne. Z leti so nekdaj številni koledniki po naših vaseh in mestih postali redkost. V večini krajev so nazadnje koledovali le še otroci. Bogastvo koledniških pesmi in običajev pa še vedno priča o živosti koledovanja na Slovenskem.

Namen trikraljevske akcije

Trikraljevska akcija ima pet glavnih namenov:

Duhovni namen

Pomembno je, da se zavedamo, da smo vsi lahko misijonarji in oznanjevalci evangelija. Poklicani smo, da prinašamo veselo oznanilo, da smo nosilci upanja. Koledniki postajajo pogumni znanilci vesele novice o Jezusovem rojstvu.

Obuditev tradicije

Koledniška tradicija je bila na Slovenskem pred II. svetovno vojno zelo živa. Z obuditvijo te tradicije pa trikraljevska akcija dobiva tudi globlji pomen, saj je oplemenitena z novim ciljem – solidarnostjo z revnejšimi in potrebnimi pomoči.

Izobraževalni namen

Spoznavanje dežel in različnih kultur. Preko darov trikraljevske akcije, ki so vsako leto namenjeni enemu izmed naših misijonarjev, ki delujejo po vseh kontinentih sveta, spoznavajo koledniki vsako leto novo deželo, življenje ljudi, naravne in kulturne znamenitosti …

Vzgojni namen

Vzgoja za odprtost in solidarnost z drugimi je v veliki meri pomanjkljiva v današnjem vzgojnem in izobraževalnem programu šolstva, saj je vse večji poudarek na izobraževanju. Vzgoja k pripravljenosti za pomoč, dobrodelnost, sodelovanje … pa bo otrokom šele kazala smer k tistim vrednotam, za katere nas navdušuje evangelij.

Materialni namen

Zbiranje prispevkov za projekte slovenskih misijonarjev je nenazadnje namen, ki daje nov pomen koledovanju. Ni več le ljudski običaj, temveč se povezujemo z misijonarji po vsem svetu in preko njih z ljudstvi, plemeni ali narodi, ki so materialno ubogi in potrebni pomoči. Prav je, da imamo odprte oči za stiske bližnjih in tudi za stiske ljudi po svetu.

 

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...