Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Družina (foto: Ingimage)
Družina

Gorenšek: Ne uklonimo se manjšinskim lobijem in ne dovolimo manipuliranja

Slovenija | 15.12.2015, 09:30

Zagovorniki novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, o kateri se bomo izrekali v nedeljo, v kampanji vseskozi poudarjajo, da bomo na referendumu odločali o človekovih pravicah. A odvetnik Domen Gorenšek opozarja, da to ne drži.

Novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ukinja zakonsko zvezo kot zvezo med možem in ženo ter jo opredeljuje kot zvezo dveh oseb. To bo po Gorenškovih besedah vodilo v spremembe vrste ostalih zakonov. Kot pojasnjuje, 55. člen slovenske ustave določa, da je država dolžna zagotoviti razmere, ki omogočajo staršem, da se odločajo za svobodno rojstvo svojih otrok. Če bo obveljalo izenačenje zakonske zveze moža in žene z zvezo dveh oseb istega spola, bo morala država poskrbeti, da bodo do svojih otrok lahko prišli tudi ali dva moška ali dve ženski. "Gre za nesmisel, a tako je."

Gorenšek opozarja na zaskrbljujoče dejstvo, da je kljub temu, da je z ustavo zagotovljena tudi svoboda govora, postalo izražanje mnenj, ki niso skladna s tako imenovano progresivno družbo, nezaželeno. Vse, kar je progresivno, je v naši družbi sprejeto kot normalno, vse, s čimer se spreminja družba, je zaželeno. Pripombe vsakogar, ki ima pomisleke, čeprav so primerni, so po drugi strani označene kot sovražni govor, v tem primeru kot homofobija. "Do kod bomo to še sprejemali? Kje so tiste meje, ko bomo rekli, da je dovolj? Manjšina nam namreč onemogoča ali otežuje izražanje mnenj, za katere imamo tako vsebinske kot pravne argumente." Gorenšek ob tem omenja tudi poskus prepovedi referenduma o sporni noveli. "Gre za poseg v najvišjo obliko izvajanja demokracije," poudarja, a dodaja, da je ustavno sodišče to prepoznalo.

Zagovorniki spreminjanja temeljne celice družbe, med njimi LGBT organizacije, Mirovni inštitut in ostali, ki naj bi zastopali istospolno usmerjene osebe, po Gorenškovih besedah vodijo povsem drugačni interesi, zato z različnimi pobudami ustvarjajo konflikt. "Če konflikta v družbi ni, tudi ni razloga za njihov obstoj." In tudi ne za njihovo financiranje. "Povedati moramo, da vsa ta društva in inštitute financiramo vsi. Država je namreč plačnik njihovih projektov."

Gorenšek je prepričan, da se nam dogaja nasilno spreminjanje družbe, kot jo poznamo, kar mu ni všeč. Prav tako mu ni všeč zavajanje, da bomo v nedeljo odločali o človekovih pravicah, saj zakonska zveza, kot pojasnjuje, ni človekova pravica, prav tako ne otrok. "Otrok je bitje, ki ima človekove pravice, ni pa on sam človekova pravica za dosego interesov dveh ali treh odraslih oseb."

Ne sme nas biti strah, tako Gorenšek. Pri vprašanjih, ki se nanašajo na vso družbo, se po njegovem moramo izpostaviti. Kot še dodaja, se bomo tako uklonili manjšinskim lobijem in pokazali, da ne dovolimo manipuliranja.

Slovenija, Politika
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...