Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Splav - kako naprej?

Slovenija | 26.12.2015, 12:22 Marjana Debevec

Na poseben način so mučenci današnjega časa otroci, ki jim ni dovoljeno ugledati luč sveta. Papež Frančišek se je že večkrat zavzel za njihovo pravico do življenja. Statistika kaže podatke med letoma 2004 in 2011. V povprečju je bilo v tem časovnem obdobju v Sloveniji opravljenih več kot 5000 splavov na leto. Žrtve splava pa niso samo otroci, ampak tudi matere, očetje, bratje in sestre ter drugi sorodniki splavljenega otroka. V teh stiskah jim med drugim pomaga mednarodni projekt Rahelin Vinograd.

Kaj se dogaja v človeku, ko se odloča za splav? In kakšne travmatične posledice pusti za seboj? To je na lastni koži doživela Bernadette Goulding, ki je sedaj voditeljica duhovnih vaj Rahelin vinograd na Irskem, hkrati pa organizira podobne projekte po vsej Evropi. “Splav je spremenil moje življenje. Pred splavom mi nihče ni povedal, koliko bom trpela in žalovala za izgubo svojega otroka. Noben ni omenjal ničesar o čustvenih brazgotinah, ki jih bom nosila s seboj od tistega dne naprej …”

Mnoge matere po splavu ne verjamejo, da jim lahko Bog odpusti, tako je bila prepričana tudi ona. Vendar pa je v srečanju z Bogom v zakramentu sprave našla moč, da je prosila odpuščanja ter odpustila sebi in šla naprej.

Kasneje se je Bernadette Goulding srečala s projektom duhovnih vaj "Rahelin vinograd", ki ga je v ZDA zasnovala dr. Theresa Burke. Gre za intenziven proces čustvenega in duhovnega zdravljenja. Posamezniku omogoči varno potovanje v središče te bolečine in vodi k spravi z Bogom, seboj, splavljenim otrokom in drugimi. Rahelin vinograd ima več kot 700 duhovnih vaj letno, potekajo v več kot 80 državah, številne pa so v nastajanju, med drugimi tudi v Sloveniji.

Spomnimo, da je papež Frančišek odločil, da bodo v jubilejnem letu usmiljenja odvezo za greh splava lahko podeljevali vsi duhovniki, predvsem tistim, ki so ga povzročili in s skesanim srcem prosijo odpuščanja. Pri tem duhovnike vabi, naj se na to veliko nalogo pripravijo tako, da bodo znali s svojimi besedami sprejemati na pristen način. Obenem pa naj pomagajo k razumevanju storjenega greha ter usmerjanju resničnega spreobrnjenja, da bi spovedanci dosegli in sprejeli resnično in velikodušno odpuščanje Očeta, ki vse prenavlja s svojo prisotnostjo.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...