Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

V Indiji se stopnjuje preganjanje kristjanov

Svet | 20.12.2015, 00:20 Marjana Debevec

V Indiji se kristjani pritožujejo zaradi naraščajoče diskriminacije in preganjanja. Kot je poročala krščanska človekoljubna organizacija International Christian Concern iz Washingtona, se je več sto kristjanov iz indijske zvezne države Utar Pradeš obrnilo na predsednika indijske vlade. V pismu navajajo številna kršenja verske svobode in se pritožujejo zaradi neodzivnosti policistov in krajevnih oblasti.

Nedavno je bilo denimo kristjanom odvzeto cerkveno pokopališče, ki naj bi ga odslej uporabljali hindujci. Prav tako so nedolgo tega napadli nekega duhovnika in javno raztrgali Sveto pismo. V vseh treh primerih si prizadeti z oblastmi »niso mogli kaj dosti pomagati«. Kristjani zahtevajo večjo zaščito in svobodo pri izkazovanju svoje vere, saj so bili v preteklosti vedno znova tarča napadov hinduističnih skrajnežev.

Položaj se je dodatno poslabšal, odkar je lani oblast prevzela hindujska stranka BJP. Kristjani posledično niso dobili zemljišča za gradnjo cerkva ali za ureditev pokopališč in tudi ne dovoljenja za javna zbiranja.

V številnih zveznih državah so sprejeli zakone proti spreobrnitvam, ki naj bi preprečili, da bi se ljudje odvračali od hinduizma. Poleg tega si v državi vse bolj prizadevajo, da bi nekdanje hindujce znova navdušili nad tradicionalno vero. Med milijardo 250 tisoč prebivalci Indije je 82 odstotkov hindujcev, 12 odstotkov muslimanov in najmanj 3 odstotke kristjanov.

Po svetu je sicer zaradi vere preganjanih približno 150 milijonov kristjanov. Najbolj prizadete dežele so Irak, Sirija, Severna Koreja in Nigerija. Samo iz Sirije je v štirih letih pobegnilo 700 tisoč kristjanov, od leta 2003 pa je Irak zapustilo kar 70 odstotkov kristjanov. V enem letu je bilo ubitih 4344 kristjanov, 1062 cerkva pa je bilo požganih. V Severni Koreji je zaradi evangelija v zaporu 70 tisoč ljudi, v Pakistanu pa je vsako leto 700 žensk žrtev prisilne spreobrnitve.

Predsednik organizacije Pomoč Cerkvi v stiski Alfredo Mantovano pa je povedal, da preganjanje kristjanov poteka tudi v Evropi. Po njegovih besedah gre za diskriminacijo, ki je pred stopnja preganjanja. „V Evropi vlada ozračje kulturne nestrpnosti in sicer ne le do vere, ampak tudi do načina življenja, ki je v skladu z naravnim pravom“, je poudaril. Po njegovih besedah nestrpnost sama po sebi vodi v diskriminacijo in nato v preganjanje.

Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...